Blog

Jóga és egészség: Immunrendszer erősítés jógával!

Írta: Sztrakay Miléna
A hidegebb idő beköszöntével érdemes kicsit többet foglalkozni önmagunkkal és az egészségünkkel. Mikor is lenne nagyobb szükség arra, hogy megerősítsük és felkészítsük a szervezetünket az elkövetkezendő hónapok kihívásaira? A rövidülő napok és a korai sötétedés pedig remek alkalmat nyújtanak arra, hogy kicsit befelé tekintve több időt töltsünk nemcsak otthon, hanem a jógamatracon is.

Az immunrendszer a test védekező-rendszereként megvédi szervezetünket a betegségekkel szemben. De nem csak az immunrendszer felelős az egészségünk megóvásáért, az érzelmi és a szellemi jólétünk is nagyban befolyásolja szervezetünk ellenálló-képességét. A jóga amellett, hogy fiziológialilag erősíti az immunitást, olyan kapcsolatot teremt a test és a szellem között, amely fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében is. Régi tudás és tapasztalás, amelyet már számtalan kutatás is alátámaszt, hogy az idegrendszer és az immunrendszer közötti direkt kapcsolatot van, így nem csodálkozhatunk azon, hogy életünk boldogabb időszakaiban nem szoktuk elkapni a náthát, influenzát, míg a feszültebb, idegesebb életszakaszainkban könnyebben megbetegszünk. Ki ne tapasztalta volna már, hogy olykor egy kiadós elázás után sem fázik meg, máskor pedig a legenyhébb szellő is szinte azonnal tüsszögést és orrfolyást indít el.

Novemberi és decemberi workshopjaink és tanfolyamaink fókuszában is hangsúlyosabb szerepet kap az immunrendszer erősítése.

November 17-én, pénteken 17:30-20:00 időpontban tartandó Napüdvözlet workshop-on a  Surya Namaskar , vagyis Napüdvözlet elméleti hátterét és gyakorlatokat sok pontosítással, nagyon részletesen sajátíthatjátok el, mert a napüdvözlet az a gyakorlás, amit minden szinten érdemes rendszeresen végezni. A Surya Namaskar egy olyan jótékony hatású gyakorlatsorozat, amely a gyakorlót felkészíti az ászanák (testtartások) gyakorlására, de önmagában is teljes gyakorlásként használható, napi 3 napüdvözlet elvégzése már érezhető változásokat eredményez fizikai, mentális és lelki szinten egyaránt.

2 alkalmas gerincjóga mini tanfolyamunkon (november 18-án és 25-én, szombat délelőtt 9:30-11:00) a stresszes és rohanó hétköznapokból eredő, káros feszültségek, a stressz oldása lesz fókuszban. Olyan egyszerű, mégis rendkívül hatékony eszközöket mutatunk be, amelyek segítik a mindennapokban való örömteli életet, növelik a munkabíró képességet és megelőzik a stresszes életvitelből fakadó betegségek kialakulását.

A rohanó hétköznapok során felhalmozódott feszültségek elengedése, a lelki egyensúly és harmónia visszaállításában segít a Bevezetés a meditációba” – 2 alkalmas mini tanfolyam 2017. december 6-án és 13-án szerda esténként 18:30-20:30, amelyen elsajátíthatod a meditáció elméletét és gyakorlatát, valamint az önálló meditálás elkezdéséhez szükséges alapokat. A meditáció egy hatásos módszer arra, hogy megtapasztaljuk a béke és jólét érzését. Szánj magadra időt, amikor lelassulhatsz, és csak magadra figyelhetsz, hogy kisimultan, feltöltődve és szeretettel telve várd az ünnepeket. :)

Ahogy az időjárás egyre zordabbá válik, gyakran - még az igazán elköteleződött – futókat is komoly kihívás elé állíthatja a szabadban történő edzés során. Nekik ajánljuk  4 alkalmas őszi jógagyakorlásunkat: Jóga futóknak - de nem csak futóknak 4 alkalmas tanfolyam november 21-től kedd esténként 17:30-19:00. A jógához és a futáshoz is szükséges a belső önfegyelem, és a belső figyelem is- meg kell tanulni figyelni testünk jelzéseire. A testtudatosság kifejlesztése csökkenti a sérülések kockázatát is. A tanfolyami órákon nem csak az izmok nyújtására, erősítésére koncentrálunk - bár az óra alapját főleg ez adja, - hanem légzőgyakorlatokkal, meditációval és relaxációval is segítünk fizikai és a mentális erőnk fejlesztésében.

December 1-én, pénteken (18h-20h) Iyengar jógával az immunrendszer erősítéséért workshopunkon kifejezetten olyan ászana sorozattal fogunk megismerkedni, melynek rendszeres gyakorlásával hatékonyabban szállhatunk szembe a szervezetünket érő káros hatásokkal. A kétórás workshop elméleti részében kicsit beszélgetünk majd arról, milyen taktikákkal segíthetjük az immunrendszer helyes működését, valamint arról, hogy hogyan segíthet ebben a jóga. Átvesszük az immunerősítő gyakorlatsor legfontosabb ászanáit (jóga pózait) és azok hatásait is.

Szeretettel várunk novemberi és decemberi workshopjainkra és tanfolyamainkra. :-)
NemcsakJóga Mozgásstúdió csapata