Oktatók

Gergely Sára

Hatha jóga

Az első jóga órám után egy évig nem jógáztam. Nem ott, nem akkor volt az ideje. Egy év elteltével újra szőnyegre álltam és elkezdődött valami. Először csak heti egy este, aztán heti két alkalommal jógáztam, majd elkezdtem otthon is gyakorolni. Hatha jógával kezdtem, majd a jóga több más irányzatával is megismerkedtem, de mindig a hathához tértem vissza. Az Asram Stúdióban végeztem el az oktatóképzést, azóta pedig több workshopon és továbbképzésen vettem részt a Bhaktivédanta Hittudományi Főiskolán.

Mint a legtöbb nyugati ember, először a jóga fizikai hatásait éreztem meg, hogy kezdem visszanyerni gyermekkori hajlékonyságomat, hogy az ülőmunka mellett se fáj a hátam, hogy erősebb vagyok. Aztán elkezdtem megismerni illetve megtapasztalni magamon a jóga más jótékony hatásait is, és kiterjeszteni azokat a mindennapi élet egyéb területeire. 

Ma gyakorlásomat testem és belső világom éppen aktuális állapotához, korlátaihoz és igényeihez próbálom igazítani. Megfigyelek, kérdezek és válaszolok. Mi segít, ha épp elaludtam a nyakam. Mire van szükségem, ha felébredni vagy épp ellenkezőleg, lecsendesedni szeretnék. Hogyan legyek koncentrált, ha fontos megmérettetés előtt állok. Milyen gyakorlatot tudok alkalmazni, ha le akar gyűrni az influenza.

Szeretném óráimon a termen kívül hagyni a külvilágot, hogy megtapasztalhasd az itt és most érzését. A fizikai gyakorlás mellett fontos szerep jut a tudatos lazításnak, az elmélyülésnek, a légzőgyakorlatoknak és egy kis jóga filozófiának is. És ahogy saját gyakorlásom során, úgy az órákon is igyekszem figyelembe venni a csoport aktuális testi-lelki állapotát, szükségleteit.

Szeretettel várlak hatha jóga és erősítő hatha jóga óráimra! :-)