Óratípusok

Core–stabilizációs tréning

Kihívást keresel? Akkor ez az óra Neked való! .-)
Az egyre népszerűbb core-stabilizációs tréning, vagyis a test középpontjának edzése nem csak az alakot formálja, de intenzíven erősíti a gerinc izmait is. Az ún „Core-izmok” a hasüreget körülvevő izmok összessége, melyek a gerincet és a medencét stabilizálják.

Miért fontos ez?

Egyre többet hallunk arról, hogy az ülő- és mozgásszegény életmód krónikus derékfájdalomhoz, és egyéb egészségügyi problémákhoz (keringési zavar, elhízás, felületes légzés stb.) vezethet. Ebből is következik, hogy az ülés káros hatásainak kiküszöbölésére a legjobb dolog, amit tehetünk, ha mozgunk. Természetesen nem mindegy, hogy mit, mikor és milyen intenzitással?

Ami mindenkinek ajánlatos lenne, hogy elsősorban a testünk számára „természetes” mozgásformákat válasszuk, mellyel „újratanítjuk” szervezetünket a helyes mozgásminták kivitelezésére, emellett pedig elkerüljük az esetleges sérüléseket, túlterhelést, fájdalmat.
Ennek legalapvetőbb feltétele a Core-izmok, ún. izomfűző megfelelő működése, mely elengedhetetlen testünk funkcionális képességének és az egyén életminőségének a helyreállításában.

Ezeknek az izmoknak – a felületes izmokkal ellentétben – nem elsősorban erősnek kell lenniük, hanem inkább azzal a képességgel kell bírniuk, hogy az egyes mozgások során stabilizálják az ágyéki gerincet, medencét.
A stabilizációs tréning során elengedhetetlen, hogy az ún. neuromuszkuláris kontrollt, azaz az ideg-izom kapcsolatokat is kiépítsük, hiszen ezek biztosítják a megfelelő helyen, időben és módon történő izom bekapcsolását egy adott mozgás során.

A core-stabilizáció torna során megtanuljuk a helyes mozgásmintákat és azok használatát, illetve a mindennapi mozgásokba való visszaintegrálását. A stabilizációs izmok aktiválása és a koordinációs képesség növelése mellett lehetővé teszi, hogy progresszíven fejlődjünk és így fejlesszük az erő- és állóképességünket.

A core-stabilzációs tréninget Bárdos Barbara, Core-stabilizációs tréner, Gerinctréner, Pre- és Rehabilitációs tréner tartja.

Szeretettel várunk. :-)