Óratípusok

Jóga futóknak - de nem csak futóknak

Jógagyakorlás futótól futóknak
Szeretsz futni? És érdekel a jóga is? Akkor ez az tanfolyam Neked szól! :-)
Ha összehangoljuk ezt a két - egymástól annyira különböző mozgásformát - kiderül, hogy remekül tudják egymást kiegészíteni, segíteni. Együtt erőt, energiát és rugalmasságot adnak!

Ez az óra Neked szól:

  • ha futsz, vagy más állóképességi sportot gyakorolsz és úgy gondolod, nyújtanod kellene, de még nem kezdtél bele,
  • ha azért nem próbáltad még ki a jógát, mert úgy gondolod, nem vagy elég hajlékony,
  • ha érdekel, hogyan hangolódhatsz rá jógával a következő futócélodra,
  • ha szeretnél olyan futókkal együtt gyakorolni, akik már elkezdték :-)

Miben segítik még egymást?

A futás egyrészt hozzájárul az egészséges élethez, ugyanakkor megterhelést ró a testre, elsősorban a lábakra, illetve a gerincre is. Különféle okokból könnyen felborulhat testünk egyensúlya, és ez sérülésekhez vezethet. A  jógagyakorlással azonban meg tudjuk teremteni, vagy épp vissza tudjuk állítani az egyensúlyt. A cél az arányok megtalálása.

Ezeken a jóga órákon ezért nem csak az izmok nyújtására, erősítésére koncentrálunk - bár az óra alapját főleg ez adja, - hanem légzőgyakorlatokkal, meditációval és relaxációval is segítünk fizikai és a mentális erőnk fejlesztésében.

Ászanák tekintetében elsősorban azokat gyakoroljuk, amelyek a futás során használt izmokat dolgoztatják meg. Elengedhetetlen a gerinc erősítése, mozgatása, nyújtása is. A tudatos és helyes légzés elsajátítása különösen fontos a futásnál is. A vezetett relaxáció során pedig ellazítjuk egész testünket, mentálisan és lelkileg is feltöltődünk energiával. 

A jógához és a futáshoz is szükséges a belső önfegyelem, és a belső figyelem is- meg kell tanulni figyelni testünk jelzéseire. A testtudatosság kifejlesztése csökkenti a sérülések kockázatát is.

Az órák alkalmanként  is látogathatóak, de a teljes hatás kedvéért ajánlott mind az 4 alkalmon részt venni. Az órákon való részvételhez jógás előképzettség nem szükséges.

Oktató: Oravecz Orsi jógaoktató, coach

Oravecz Orsi jógaoktató, coach bemutatkozása:
"Eredetileg hegymászóként, keresztedzésnek kezdtem rendszeresen futni, de annyira érdekelt, hogy hamar utcai futóversenyeken találtam magam. Kipróbáltam ultramaratoni távokat is, és bár 24 órás futásban válogatottságig jutottam, testem merevsége miatt új mozgásformát kerestem. Így kezdtem jógázni 8 éve és ez annyira megtetszett testemnek-lelkemnek, hogy rendszeresen gyakorolni, tanulni, majd tanítani kezdtem. Ma is futok és támogatok más futókat abban, hogy elérhessék sport céljaikat."

Orsiról további információkat itt találsz: http://oraveczorsolya.hu