Óratípusok

Kundalini jóga

A kundalini jóga több, mint 2000 éves múltra tekint vissza. Indiában sok évszázadon keresztül titkos tudásnak számított, csak a királyok, a legfelsőbb kasztbeliek gyakorolhatták. Észak Amerikába egy indiai jógi mester, Yogi Bhajan hozta el. A mai kundalini órákon az ő általa tanított verziót gyakoroljuk, változatlan formában.

A mai kundalini órákon az ő általa tanított verziót gyakoroljuk, változatlan formában. Előnye, hogy nagyon erős és gyorsan ható módszer a test és a lélek kiegyensúlyozására, ugyanakkor nem szükséges hozzá semmiféle előképzettség. Bár az órák erősek, bárki végezheti nemtől, kortól, fizikai erőnléttől függetlenül, csak kitartásra van szükség hozzá. Hatékonyan tudja oldani a blokkokat, tisztítja a tudatalatti érzelmeket, tudatossá, ellenállóvá, kitartóvá, derűssé tesz, és segít, hogy ezeket a pozitív jellemzőket a nehezebb életperiódusokban is megőrizd.

Az órák egy rövid bemelegítéssel kezdődnek, majd egy gyakorlatsor, egy ún. kriya következik. Mindegyik kriya másra hat, így mindegyik órán a testnek és a léleknek egy kicsit más aspektusán dolgozunk. A kriyákban használt ászanák többsége ismerős lesz, ha már jógáztál. De ha ez az első jóga órád, akkor sincs miért izgulnod: a legtöbb testartást könnyedén fel tudod majd venni, ha mégsem, mindig kaphatsz könnyítést.  A testtartások meghatározott sorrendben követik egymást és meghatározott ideig – sokszor hosszú percekig – kell őket kitartani.  Ezt egy relaxáció, majd egy meditáció követi. A kundalini jógában a meditációk gyakran kifejezetten „mozgalmasak”, egyszerre több mindenre kell figyelni, sokszor egy mozdulatot ismétlünk, és/vagy egy mantrát éneklünk. Ezzel ügyesen kicselezzük majd a folyton zakatoló elmét.

A végső, hosszútávú cél a kundalini jóga útján pedig az, hogy –  az egod legyőzésén keresztül - visszatalálj az igazi önmagadhoz, ahhoz a belső maghoz, ami születésed óta vagy, amiért itt vagy, felismerd ezt, és onnan irányítsd az életed. Ha ez megtörténik, minden a helyére kerül. Ez elméletben kicsit elvontnak hangzik, a kundalini jóga óra célja ennek a gyakorlati megtapasztalása, megértése, megélése.

További részletek erről a BLOGUNKBAN.

Csoportos foglalkozások időpontja szeptember 5-től: 

  • csütörtök reggel 7:00-8:30 és
  • péntek este 19:00-20:30  (90 perc)

Ha kedvet kaptál,  várlak szeretettel az órámon!

Mező Dorka/ Siri Baghti Kaur