Óratípusok

Vinyasa Flow

A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat, melyben az ászanákat (testhelyzeteket) egymásba fűzve, sorozatokban gyakoroljuk, így képezve egy folyamatos áramlást.

A Vinyasa-jóga kifejezés légzés által irányított jógát jelent. Egy vinyasa gyakorlatsor felfogható egy hosszú légzőgyakorlatnak, melynek középpontjában a légzés van, és ebbe illeszkednek a mozdulatok, ez adja az óra dinamizmusát. A gyakorlatok folyamatosan, egymásba kapcsolva követik egymást a légzés ritmusára, az ászanákat csak néhány lélegzetvételig tartjuk meg. Az ászanákat több változatban hajtjuk végre, részben mozgással egybekötve, részben rövidebb (5-8 légzéses) kitartásokkal. Az ászanák sorozatba rendezve követik egymást, de ezek a sorozatok nem állandóak, az oktató gondosan és tudatosan állítja össze. Az egymást követő ászanák sorát az oktató egy bizonyos témára, testrészre, energiaközpontra vagy úgynevezett "peak, azaz csúcs” pózra fókuszálja.

A test mozgását a légzéssel hangolja és közben az elmét is ugyanerre, vagyis magára a gyakorlásra, a testre és a légzésre irányítja a gyakorló. A gyakorlatok hatása összetett, egyes izomcsoportokat nyújtanak és ellazítanak, másikakat erősítenek, miközben a légzést és a mozgást tudatosan összehangoljuk. A folyamatos áramlás a testet vitalizálja, az elmét megnyugtatja.

Szeretettel várunk mindenkit, aki előnyben részesíti a dinamikusabb órákat és szeretné megtapasztalni az áramlás élményét. :-)