Blog

7 ok, hogy miért érdemes jógázni!

Írta: Mónika
Jóga mindenütt- jógázik a celeb anyuka, a kolléganőd, a szomszéd lány, talán még a zöldséges is. Te valahogy mégis furának tartod, vagy attól félsz, a Te edzettségi szinteddel nehéz lesz, sosem fogod tudni a nyakad köré tekerni a lábad vagy csak egyszerűen unni fogod és ez biztosan nem Neked való. Gondold át újra!

A jóga egy több ezer éves múltra visszatekintő mozgásforma és igazi divat lett mára. Az ászanák (gyakorlatok) végzése során valóban rugalmasabbá válik a test, kisimul a lélek, harmóniába kerülnek a pszichés-lelki folyamatok, az ember szó szerint 'megpihen' a hétköznapi rohanásban. Egyes irányzatok a lelki-spirituális vonalnak búcsút mondtak és csak a testi erő növelésére, a rugalmasság fejlesztésére fókuszálnak. Így alakulhatott ki az a tévhit az emberekben, hogy a jóga csak 'gumiember' rugalmasságú, gazella-testű nőknek való. (Vagy áll jól. Köszönjük,  photoshop:)

Azonban a jóga rengeteg pozitív hatással rendelkezik, sportként és pszichés 'karbantartásként' is felfoghatod. Összegyűjtöttünk 7 okot, amiért érdemes nekifognod és megtapasztalnod áldásos hatásait.

1. A jóga remek testmozgás. A gyakorlatokat saját tempódban végezheted, anélkül, hogy megerőltetnéd magad. Számos gyakorlat bárki számára, a nap bármely szakában elvégezhető. Idős, fiatal, nem számít, lényeg a fokozatosság és a rendszeresség.

2. Segít harmóniába kerülni a testeddel. A gyakorlatok növelik testi erődet és kitartásra tanítanak.

3. Segít a tudatos légzésben. A  légzőgyakorlatoknak önmagukban és ászanák részeként is szerepelnek a jógaórákon. Ennek köszönhetően javulnak a légzésfunkciók, elmélyül a légzés, javul a tested oxigénellátottsága és nem mellesleg bármikor bevetheted őket stresszoldásra.

4. Jobban alszol tőle. Erről nincs mit beszélni, próbáld ki!

5. Javítja a testtartásod. A jógagyakorlatok és a légzőgyakorlatok nagy része egyenes háttal történik.  A gyakorlásnak köszönhetően nappal is eszedbe fog jutni akaratlanul és ki fogod húzni magad. Nemcsak magasabb leszel hirtelen, de jobban is fogod érezni magad a bőrödben.

6. Tested-lelked megerősödik a jóga során. A gyakorlatok nem csak testi erődet növelik, de kitartásod és lelki egyensúlyod is pozitívan változik majd. A gyakorlatok végzése során megtanulsz a jelenben lenni, mely segít a stressz legyőzésében és a lelki egészséged megtartásában is.

7. A meditáció tényleg jobbá teszi az életed. A legjobban végzett ászana sem ér sokat, ha nem vagy jelen és nem fókuszálsz a testedre. A meditációról rengeteg kutatás kimutatta, mennyire előnyösen befolyásolja az egészséget. Nem kell hozzá sem füstölő, sem tibeti zene - elcsendesedni és befelé figyelni bárhol lehet, ahol a világ zajától el tudsz bújni 5 percre. Az órákon megtanulhatod ennek helyes módját és azt, hogyan csempészd be az életedbe bármikor, amikor öt perc nyugalomra van szükséged.

Meggyőztünk? )

A cikk alapjául a Lifehack azonos című cikke szolgált.