Blog

7 stretching gyakorlat, hogy ne fájjanak izmaink! :-)

Írta: Nádas Nóra (forrás: careersport.hu)
Egy stresszes nap után szinte alig bírjuk megmozdítani nyakunkat, vállunkat. A hanyag tartás, előre esett vállak következtében rövidülnek, zsugorodnak mellkasunk izmai. Éppen ezért nagyon fontos, hogy akik ülő munkát végeznek (nem feltétlen csak azoknak szól akik 8 órát egyhelyben ülnek) megmozgassák magukat a nap végén. Így sokkal könnyebben átvészelhetik az ilyen típusú munkával járó izomfájdalmakat! Ha nincs ideje minden nap teljes értékű mozgást végezni, 20 percet akkor is szánjon magára. Élvezni fogja és utána pedig könnyebb lesz! :-)

NYAK-VÁLL NYÚJTÁS

Egy stresszes nap után szinte alig bírjuk megmozdítani nyakunkat, vállunkat. Az alábbi gyakorlat kíméletes és rendszeres alkalmazása segíti lazítani feszes izmainkat.

MELLKAS NYITÁS

A hanyag tartás, előre esett vállak következtében rövidülnek, zsugorodnak mellkasunk izmai. Könnyed, nyugodt légzéssel tartsuk ki az alábbi gyakorlatot kiemelt mellkassal, laza vállakkal.

DERÉK LAZÍTÁS

Hanyatt fekve egyik vagy mindkét térdünket húzzúk fel mellkasunk irányába, kulcsoljuk át kezünkkel, hagyjuk, hogy ellazuljon a derekunk. Végezhetünk óvatos körzéseket is mindkét térdet felhúzva, így átmasszírozva a derék területét.

FARIZOM NYÚJTÁS

Hanyatt fekve bal láb keresztez jobb térd felett ahogy az alábbi képen is látszik. Jobb lábunkat magunk felé húzzuk, bal térdünket óvatosan magunktól eltoljuk. Egyenletes nyugodt légzéssel tartsuk a nyújtást minimum fél percig, vagy tovább.

COMBHAJLÍTÓ NYÚJTÁS

Hanyatt fekve nyújtott térdízülettel felfele nyújtózó sarokkal minden kilégzésre húzzuk egyre közelebb lábunkat magunkhoz. Fokozatosan, lassan mélyítsük a pozíciót heveder/szalag/kötél segítségével.

CSÍPŐHAJLÍTÓ NYÚJTÁS

Alábbi testhelyzetben minden kilégzéssel engedjük mélyebbre a csípőnk, érezve elülső felszínén a jóleső nyújtást. Kombinálhatjuk a mellkas nyújtásával is hátra kulcsolt kezeinkkel.

HÁT LAZÍTÁS

Sarokülésben érintsük a nagylábujjainkat, térdeinket nyissuk, két kezünkkel hosszan nyújtózva a matracon, süllyesszük mellkasunk a térdeink közé. Fenekünket tartsuk a sarkainkon, ha leér a homlokunk tegyük a matracra vagy jóga téglára/könyvre/pokrócra. Jólesően nyújtózzunk el, csukott szemmel mélyen lélegezve maradjunk legalább egy percig (ha jól esik tovább) ebben a pozícióban.

Ha kedvet kaptál, vagy további segítséget szeretnél kapni, hogy feszült izmaidat és egész testedet átmozgasd, próbáld ki Nádas Nóra, Preventív gerinc és stretching tréner oktatónk Gerinctréning+stretching óráit, valamint a  május 26-án, pénteken 17:00-18:30 tartanadó „Spine Therapy – Gerincterápiás workshop az egészséges gerincért” workshopot, amelyen megtanulhatod, hogy hogyan tarthatod karban és tehermentesítheted gerincoszlopod, hogyan csökkentsd fájdalmaidat, hogyan erősíts és nyújts hatékonyan.

Szeretettel várunk. :-)