Blog

Derék és ágyéki gerincfájdalom ellen jógával – 3 órás workshop 2015. október 31-én 10h-13h

Írta: Schrick Tímea
Szeretnéd, ha nem fájna a derekad hosszas ácsorgás közben és könnyedén előre tudnál hajolni?
Szeretnél az autóban kényelmesen utazni, a nélkül, hogy folyton fészkelődnöd kellene? Szeretnéd, ha nem zsibbadna el a derekad az egész napos munka során, amit ülve vagy speciális testhelyzetben végzel (például ülve)?

Ha megfájdul a derekad hosszas álldogálás közben, annak az az oka, hogy a gerincedben porckorongok veszítettek a rugalmasságukból.

Hogy is van ez?

A gerincet csigolyacsontok alkotják, amelyeket rugalmas porckorongok választanak el egymástól. Ezeknek a rugalmas anyagoknak az a feladatuk, hogy a gerincet is rugalmassá tegyék, és megfelelő távolságban tartsák egymástól a csigolyákat, így az ízületeket is.

A hétköznapok során a helytelen tartás miatt (sok ülés görbe háttal, kényelmetlen testhelyzet tartása munka közben, stb.) nagy terhelés éri a porckorongokat, különösen a deréktájékon. Ez a nagy nyomás fokozatosan kipréseli belőlük a nedvességet. A porckorong nehezebben pótolja ezt a kiszorított nedvességet, mert nincs saját érhálózata, így a környező szövetekből szívja fel a tápanyagokat, vizet. A kevés mozgás miatt a vérkeringés nem elég intenzív, és az éjszakai elégtelen pihenés sem segíti a porckorong regenerálódását.

Ahogy egyre inkább kiszikkad, laposabbá válik, vagyis alacsonyabb lesz a porckorong, a csigolyák közötti ízületek közelebb kerülnek egymáshoz, és irritálják a környező szöveteket. Ez okozza a közvetlenül a gerinc mellett érezhető kellemetlen nyomást deréktájékon. Ahogy egyre jobban közelednek a csigolyák, az ízület egyre több probléma jelentkezik.

Szerencsére ez könnyen orvosolható, karban tartható – gyere és tudj meg többet a workshopon!

A gerinc természetes helyzetében a nyaknál és a derékban megtalálhatók a természetes görbületek, a kettős „S” alak. Ha azonban a gerincben eltűnik a kettős „S”, például ülés közben a derék begörbül, a nyak előrehajlik, vagy hosszas ácsorgás közben folyamatos lefelé néz, előre engedi a fejét – akkor a porckorong és a gerinc is extra terhelést kapnak, amely deréktáji fájdalmakhoz vezethet.

A tünetek ennek megfelelően szüntethetőek meg: azaz vissza kell állítani a gerinc természetes helyzetét. Először meg kell nyújtani a gerincet, majd meg erősíteni, rugalmassá kell tenni az izmokat, hogy meg is tudják őrizni ezt a tartást. Az ergonomikus környezet kialakítása szintén támogatja a regenerálódás folyamatát.

Mindezekről, és még sok másról is szó lesz a workshopon!

Ha a megfelelő testhelyzetet alakítod ki ott, ahol a legtöbb időd töltöd, például az irodában, vagy az autódban, esetleg rendszeres állás közben, máris enyhítheted a derékfájást. És mindehhez nem kell különösebb beruházás, vagy nagy átalakítás, csak egy kis odafigyelés.

Gyere el a workshopra és többek között tudj meg többet arról is, hogyan őrizheted meg kényelmesen a megfelelő testtartást!

A derék és ágyéki gerincfájdalom megszüntetése érdekében a mozgás mellett számtalan dologgal teheted kényelmesebbé a mindennapjaid. A deréktájék lazítását, oldását szolgáló gyakorlatok mellett megosztom veled, hogy mire ügyelj a táplálkozásod során, hogy megszabadulj a derékfájástól.

Várunk szeretettel október 31-én, szombaton! :-)