Blog

Derékfájás, gerincsérv és a fogyás

Írta: Mónika
Egy vicces mondás szerint, ha 60 felett felébredsz reggel és nem fáj semmi, meghaltál. :) Sajnos ez már sokaknak 30-40 felett is mindennapi realitás. Biztosan így kell ennek lennie?
A megfelelő testsúly (tehát nem a csontsoványság) eléréséhez helyes táplálkozás és mozgás szükséges. Aki deréktáji problémákkal küzd a rendszeres mozgás, és a fogyás még a fájdalom csökkentéséhez is hozzájárulhat és segíthet megelőzni a további problémák kialakulását.
 
A súlyfelesleg hátfájást okozhat
 
Többek között a túlsúly növeli a hátfájás, az ízületi fájdalmak és az izommerevség kockázatát. Derékfájás alakulhat ki jellemzően a deréktájékon kialakult súlyfelesleg és a pocak, legyen kicsi vagy nagy. Az elől lévő súlytöbblet előre húzza a medencét és ezzel terhelve a deréktájéki gerincszakaszt. A test és törzs megnövekedett súlya pedig az egész gerincre és a gerinc környéki izmokra extra terhelést ró, ami kihathat a porckorongok egészségére is.
 
A fogyás sok problémára hoz enyhülést
 
Nem is kell mondanom, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás és a megfelelő testsúly nem csak a hátproblémákat kezeli, hanem számos más területen (izmok, keringési rendszer, immunrendszer, stressz kezelés) kifejti a hatását.
 
Mely gyakorlatok a legjobbak derékfájás esetén?
 
A túlsúly és a derékfájás együttese miatt érdemes a megfelelő mozgást, gyakorlatokat választani. Túlsúly esetén előfordul az, hogy mozgás közben hamarabb elfárad, nehezebb vagy kapkodóvá válik a légzés, amelyek miatt nem is szívesen sportol az ember.
 
Ráadásul, az a téves hiedelem járja, hogy kímélni kell a hátat, derekat, ha fáj. Pedig pont fordítva: a mozgás hiánya vezet további problémákhoz.
 
A lassú, biztonságos mozdulatok, a gerinc nyújtása és a hátizmok erősítése segíti a regenerációt, a gerinc egészségnek helyreállítását és beindítja az anyagcserét, segítve a fogyást. Ilyen mozgás az úszás, túrázás, pilates, jóga, vagy akár a gyógytorna. A rendszeresség a kulcs, heti egy-egy alkalom sajnos nem elég. Legalább heti 3-4 alkalommal érdemes beiktatni a mozgást. 
 
És itt nem órákra gondolok: egyszer egy 20-30 perces séta, egyszer egy úszás, egyszer egy jóga óra, és hétvégén egy nagyobb séta.
 

Ennyi az egész! Mire vársz? :-)

Köszönjük a cikket elkötelezett oktatónknak, Schrick Timinek, aki nekedjoga.blogspot.hu blogján további olvasnivalókat is találsz.