Blog

Hogyan segít a jóga a futásban?

Írta: Oravecz Orsi, jógaoktató és coach
Mostanában egyre gyakrabban olvashatsz arról, hogy élvonalbeli futók jógáznak.
Miért teszik? Mit adhat hozzá a jóga a sporttevékenységedhez? Összegyűjtöttük 6 pontban a legfontosabb szempontokat.
Hozd magad kirobbanó formába a jóga segítségével, és tapasztald meg, hogy a jóga és a futás milyen kivételesen jó párosítás futó teljesítményed növeléséhez, kitűzött céljaid eléréséhez.
1. Optimális testtartás, egyensúly, gazdaságos mozgás

A jógagyakorlatokban az egész testet erősítjük és nyújtjuk. A combizmokat és csípőt nyújtó gyakorlatok hatására könnyedebbé válnak a futólépések. Erősítjük a törzsizmokat, egyensúly-gyakorlatokat végzünk, ez hasznos lesz ahhoz, hogy terepfutás során stabilan tartsd a tested. Még az erősítő gyakorlatokban is megnyújtóztatjuk a gerincet, megtanuljuk ellazítani a vállakat, megnyitni a mellkast. Idővel futás közben is eszedbe juthat, hogy néhány egyszerű mozdulattal ellazítsd azokat az izmokat, amelyeket futás során nem kell használnod.

2. Hatékony légzés

A jóga fizikai gyakorlatai hagyományosan a meditációs ülésre készítenek fel, de az ehhez szükséges képességeknek máskor is jó hasznát veszed. A megnyújtott gerinc és megnövekvő mellkasi tér javítja a légzésfunkciót. A gyakorlás során lassabb, mélyebb légzést alakítunk ki, a légzőgyakorlatok segítségével megtanulhatod ezt a könnyed és áramló légzést a mindennapokban is megvalósítani, fenntartani.

3. Könnyebb regeneráció

A futómozgás során a lábizmok minden lépésnél összehúzódnak. Az izomrövidülést célzottan ellensúlyozzuk döntően nyújtó hatású gyakorlatokkal. Ugyanakkor az egész testet átmozgató jógapozíciók élénkítik a vér- és nyirokkeringést, amely elszállítja az izmokból a bomlástermékeket.

4. Pihenés és stresszoldás

A jóga megtanít hatékonyan pihenni. Egy jól felépített órán a gyakorlatok megvalósításakor aktivitás, majd a gyakorlat hatásainak megfigyelésekor, illetve pihenő pozíciókban passzivitás váltja egymást. Minden óra végén relaxációt is gyakorolsz, amely már 5-10 perc alatt is felüdülést hozhat. Egyes légzőgyakorlatok stresszoldó, nyugtató hatásúak: ezeket akár az irodában ülve is kipróbálhatod.

5. Fókusz, koncentráció

A jógagyakorlás finoman a tested, majd a légzésed, gondolataid megfigyelése felé vezet. A test mellett az elmét is edzed ilyenkor: irányítod a figyelmed, és a meditációs gyakorlatokban azt is, hogyan figyelj hosszabb ideig elterelődés nélkül egyetlen dologra. Ha kialakítod ezt a szokást, bármikor megfigyelheted a gondolataid, a reakcióid. Így futóverseny, vagy edzés közben is könnyebb a célodra fókuszálnod, anélkül, hogy saját gondolataiddal akadályoznád magad.

6. Pozitív hozzáállás

Jógatanárod gyakran arra biztat, hogy ítéletmentesen csak figyeld meg, mi történik az adott pillanatban. Ez nem azt jelenti, hogy nem teszel erőfeszítést a gyakorlásban, hanem azt, hogy elfogadod, ahol éppen tartasz és ehhez mérten tűzöl ki célokat magad elé. Ha a jógaórákhoz hasonlóan ilyen szemlélettel gondolod végig a futással kapcsolatos céljaidat és terveidet, örömmel és sérülésmentesen haladhatsz előre futócéljaid megvalósításában.

A jóga és a futás is a fizikai megterhelésen túl – ellazít, kikapcsol, így nemcsak a testünkre van hatással, de a lelkünkre is. 

Ha rendszeresen futsz, megtanulhatod, hogyan tudsz jógagyakorlatokkal és relaxációval regenerálódni hosszú hétvégi edzésed vagy versenyed után. Ráhangolódhatsz a következő futócélodra a jóga eszközeivel.

Stúdiónk órarendjében minden nap találsz jóga órát, elérhető óráinkat az órarend menüpont alatt találod. Óráinkra regisztrálni szükséges, amelyet ezen a linken tudsz megtenni.

Várunk szeretettel stúdiónkba.