Blog

Jógázni szeretnék, de kezdő vagyok. Mit tegyek?

Írta: Oreskó Renáta gerinc-, női jóga, 3D Yoga oktató, preventív gerinctréner kismama-és babás jóga oktató
Kezdő jógás vagy és jól jönne néhány hasznos tudnivaló és gyakorlati tanács?
Oreskó Reni jógaoktatónk blog bejegyzésében sok hasznos tippet találsz, olvass tovább…

Gyakorlati alapok
1. Hogyan válasszak irányzatot?

Ma már számtalan irányzat létezik, az alkalmazott jógatípusok legtöbbje a hatha jóga alapjaira épül.
Alkalmazott itt annyit tesz, hogy az ember valamilyen konkrét cél érdekében vág bele: tartásjavítás-és mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzése, stresszoldás, női problémák kezelése stb.
Bármelyiket választod is, a jóga egész szervezeted működésére hatással lesz, nemcsak a tested lesz harmonikusabb, ellenállóbb, hanem a lelked is jól érzi majd magát benne.

2. Mit tegyek kezdő jógásként, hogy elkerüljem a sérülést?

Először is kapcsold be a biztonsági övet, mert a jógával életed legizgalmasabb utazása következik!
A viccet félretéve, ha korábban is sportoltál, mozogtál rendszeresen, biztosan van már némi testtudatod, aminek nagy hasznát fogod venni.
Ám ha csak most kezded, akkor neked különösen fontos lesz, hogy figyelj oda magadra, a határaidra, ne erőltess semmit, ami most még nem esik jól.
A jóga nem verseny, nem is akrobatika, a végső cél az, hogy teljes összhangba kerülj önmagaddal.
Én nem is sorolnám a sport kategóriába (természetesen létezik olyan, hogy valakit a jógából is csak a funkcionalitás érdekel, és ezzel sincs semmi baj), de ennél ez azért egy jóval komplexebb rendszer.

Én azt javasolnám, hogy az otthoni gyakorlás előtt mindenképp egy kezdő órát próbálj ki.
A NemcsakJóga Mozgásstúdióban is szinte minden nap vannak kezdő jóga órák.(órarend menüpont alatt tudsz erről tájékozódni)

Ha már otthon gyakorolsz, azt azért tartsd szem előtt, hogy mint minden mozgásnál, itt is nagyon fontos a bemelegítés, ez soha ne maradjon ki. 
Emellett kezdj el figyelni a légzésedre –csoportos órán biztos tapasztalod majd, hogy az oktató segít, mindig diktálja majd a légzést, ám ez hamar természetessé válik.
Orron keresztül lélegezz be – és ki is, próbálj légzésritmusra mozogni. 
Soha ne tartsd vissza a levegőt, az izmoknak is szüksége van a folyamatos oxigénellátásra.

3. Milyen felszerelésre és öltözékre lesz szükségem a jógázáshoz?

Különösebb befektetésre nincs szükség, kényelmes ruha, cicanadrág-laza póló kombó teljesen jó lesz, olyan legyen a szetted, amiben jól érzed magad és szabad mozgást biztosít.
Ha nincs jógaszőnyeged, elsőre egy fitnesz-matrac, vagy polifoam is megteszi, aztán ha rendszeressé válik a gyakorlás, előbb-utóbb úgyis beruházol majd egy jógamatracba.

4. Milyen helyiségben érdemes végezni a gyakorlatokat, és mi egyébre lesz még szükségem? 

Ha otthon jógázol, olyan sarkát, zugát válaszd a lakásnak, ahol nem zavarnak olyan kérdésekkel, hogy mikor vacsorázunk és kivasaltad -e már az ingem, a gyakorlásod idejére iktasd ki a zajokat, és fontos, hogy ne legyen huzat.
Próbáld ki, hogy tudsz -e ugyanúgy magadra figyelni egy kis aláfestő zenével, mint anélkül, ha nem tereli el a figyelmed, válassz valami kellemes, lounge típusú zenét, vagy akár tradicionális zenékre is rákereshetsz a neten. 
Lehetőleg mindig ugyanabban az időben gyakorolj, ez segít a rendszeresség kialakításában.

5. Melyik ászanával érdemes kezdenem, és hogyan kell ezt/ezeket elvégezni?


Ha valami nagyon egyszerűt szeretnél kipróbálni, mondjuk csak ellazulni egy fárasztó nap után, próbáld ki ezt: helyezkedj el sarokülésben, belégzéssel nyújtózz meg fejtetővel felfelé, és a gerincet hosszan tartva hajolj előre.
Karokkal nyújtózz előre, homlokod, könyököd engedd le, vagy tartsd a két tenyered egymáson és azon pihentesd a homlokod.
Engedd elnehezülni a medencéd. Lélegezd át a bordákat, szélesítsd a hátat hosszú, mély levegővételekkel.
Maradj benne néhány hosszú légzésig, és óvatosan, kéztámasszal gyere ki belőle.
Ez a sasankaászana, vagyis a nyúlpóz, amely amellett, hogy ellazít, még az arc ráncaira is jótékony hatással van.


6. Honnan tudom, hogy helyesen végzem a gyakorlatokat?

Hogy erre a kérdésre választ kapj, pontosan ezért lenne jó, ha tapasztalt oktató „kezei alatt” tennéd meg az első lépéseket. Ugyanakkor azt gondolom, hogy tökéletes ászana nincs, csak erre való törekvés. Persze vannak alapelvek, amik mentén gyakorolunk, a biztonságos gyakorlásra, a sérülések megelőzésére törekszünk, és mindenkinek más a határ. Az ászana sorozatban leírom mindenhol az ellenjavallatokat és a kivitelezés lépéseit, csoportos órán pedig biztos, hogy igazít az oktató (ezt soha ne értsd félre, nem azért „állít” rajtad, mert rosszul csinálod, hanem hogy még jobb legyen).

7. Mennyi idővel előtte-utána érdemes enni-inni és milyen típusú ételt-italt?

A jógikus táplálkozás alapvetően vegetáriánus, azonban nem vagyunk egyformák, nincs egységes „recept”, viszont mindenki figyelmét felhívnám a sok természetes étel, nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásának fontosságára. Mindenki magán fogja tapasztalni, hogy mi a legjobb neki.

Tekintsd meg órarendünket és válaszd ki a Neked legmegfelelőbb órát.

Stúdiónkban szinte minden nap van Kezdő jóga óra, amelyekhez bármikor csatlakozhatsz.

Szeretettel várunk. :-)