Blog

Mert a telet is szeretjük!

Írta: Jakus-Kruchió Éva
„Mit lehet tenni a tél ellen? Várni a tavaszt!” - Jókai Mór
De mozogni télen is lehet, sőt!

Amikor kint tombolnak a mínuszok, korán sötétedik és még köd is van, a megszokott mozgást is hajlamosak vagyunk elhagyni. Az ünnepek miatt is kiestünk a megszokott ritmusból, ráadásul lehet, hogy néhány kiló is felszaladt az ünnepi lakomák hatására... Kinek lenne kedve ilyenkor kimozdulni vagy egyáltalán megmozdulni? Pedig a mozgás ilyenkor is jót tesz: hozzájárul az erek egészséges működéséhez, fokozza az izmok vérellátását, csökkenti a téli depresszió kialakulásának lehetőségét és boldogsággal tölt el, hiszen teszünk valamit az egészségünkért. Jó ha tudjuk, hogy Magyarországon ritkán van napközben olyan hideg, amikor nem ajánlott a sport. De -10 C fok alatti hőmérsékletnél már kerülni kell a nagyon intenzív mozgást, ilyenkor jobban járunk egy kiadós sétával.

Nézzünk egy átlagos téli napot: reggel felkelünk, kinézünk az ablakon és a szemünk elé tárul a tegnap éjszaka leesett minimum tíz centis hó. Felkapjuk a téli kabátot és már megyünk is lapátolni. Azt azonban biztosan nem tudjuk, hogy a ház körüli munkák közül az egyik leghatékonyabb kalóriagyilkos a hólapátolás, mellyel óránként 796 kalóriát lehet elégetni, amennyiben intenzíven végezzük. A laza hólapátolás "csupán" 460 kalóriát használ el, de az is megfelel két és fél óra közepes tempójú sétának. Amire hólapátolás közben is figyeljünk, az az egyenes hát, hiszen a gerincünk védelme télen is nagyon fontos!

Verőfényes napsütésben még a mínusz öt fok is sokkal barátságosabb, ilyenkor érdemes felkapni a hótaposót és sétálni egy nagyot. Beszélgetni, élvezni a téli táj szépségeit, jégcsapokat keresni és hógolyót gyúrni. Sőt a hóemberépítés sem megy ki soha a divatból. Nagyon jó csapatépítő program lehet például a munkatársakkal egy téli délutánon. Hétvégére pedig menjünk ki a városból és keressünk egy lankás domboldalt. Elő a szánkóval és indulhat a lesiklások sorozata: egyedül, párban, anyával, hugival… mindenhogy élvezetes lehet az a pár perc.

A tél egyik legnépszerűbb sportja a korcsolyázás. Bárki kipróbálhatja magát a jégen és egy óra alatt akár 400 kalóriát is lemozoghat. Egy kezdő korcsolyázó hamarabb elfárad, mert még több izmot használ, mint amire szüksége lenne, idővel azonban koordináltabb lesz a mozgás, és célszerűbb lesz az izmok használata is. A jégkorcsolyázás elsősorban a láb izmait (vádli, comb), valamint a farizmot dolgoztatja meg. Emellett a bonyolultabb mozdulatokhoz szükséges karmunka megdolgoztatja a váll és a törzs izmait is.

A síelés és extrém társai, mint a snowboard és a sífutás speciális eszközigénnyel bírnak, ha nincs sajátunk, kölcsönzőből szerezhetjük be ezeket. A sí és a snowboard azonban nem veszélytelen sport, különösen, ha valaki egy évben egyszer hódol ennek a szenvedélynek. A comb és a vádli, valamint a hát izmait veszik leginkább igénybe, emellett a hirtelen, gyors irányváltások a térdet is jelentősen megterhelik, még gyakorlott síelők esetében is. A balesetek elkerülése érdekében nem szabad sajnálni az időt a bemelegítésre, leginkább a nyújtásra. Az izmok felkészítését érdemes már az utazás előtt megkezdeni: nyolc héten keresztül, legalább heti egyszeri konditerem már sokat segíthet. Régebben főleg az idősebbek választották a sífutást, napjainkban azonban újból divat lett, és a fiatalabb korosztály is boldogan vág neki ennek a sportnak, különösen mivel ehhez Magyarországon is könnyebben találunk alkalmas pályát, ha végre beköszönt a hószezon.

Remek mozgásforma a nordic walking, amely jól átmozgatja az egész testet és végezhetjük a havas erdőben is. A nordic walking botnak köszönhetően négy lábon, biztonságosan vághatunk neki a zúzmarás erdőnek.

Amire mindenképpen oda kell figyelnünk, az a réteges öltözködés. Fontos, hogy számoljunk a mozgás intenzitásával, hiszen az sem jó, ha tíz perc után kimelegszünk. Vegyünk sapkát, sálat, kesztyűt, vastag zoknit és bélelt lábbelit. De semmiképpen se mondjunk le a szabadban tartózkodásról, hiszen a friss levegő, a napfény egyaránt fontos immunerősítők, nem is beszélve a lelkünkre tett pozitív hatásokról.

 

Jakus-Kruchió Évi
Gyógytornász, dinamikus jóga oktató