Blog

Mi fán terem a yin-jóga?

Írta: Szabad Gábor
A yin nemcsak egy újabb “márkanév”, hanem egy valóban holisztikus gyakorlat, amely sokkal több, mint a hosszan kitartott pózok általi nyújtásélmény. A fizikai test mellett az idegrendszer számára is esélyt kínál arra, hogy megpihenjen és újra egyensúlyba kerüljön. Ez a meghitt jóga-gyakorlás lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy készek legyenek közel kerülni saját magukhoz, az érzéseikhez, az érzelmeikhez, amit könnyű elkerülni egy gyors ütemű gyakorlás során.

A jógát sokféle szempontból lehet osztályozni. A yin és yang típusú felosztás is egy a sok közül. Ebben az értelemben az ászanázásnak két típusát lehet megkülönböztetni. A yang típusú ászanázás az, amikor az akarat és az izomerő érvényesülnek. Az erő dominanciája kézzel fogható, és a hosszú kitartások alatt az izmok és az állóképesség fejlesztésén van a hangsúly. A yin típusú ászana kitartás ezzel szemben egy elengedéssel és ellazulással operáló módszer, ahol többek között a lágyságnak és az önmagunkkal szembeni gyengédségnek adunk teret.

Alap esetben az ászanák 99,9%-át lehet a yang minőségében gyakorolni. Az egyetlen kivétel, melyet a fenti felosztás értelmében csakis yin módon lehet végrehajtani, az a savászana (hullapóz), melyet az oktatók előszeretettel használnak az órák végén, a test teljes ellazítására. Fontos megemlíteni, hogy a yin típusú gyakorlás alatt is van izommunka, hiszen tudjuk, hogy nincsen yin yang nélkül és vice versa, viszont a hangsúly nem az izomerőn és az akaraton, hanem a saját határaink felmérésén, és az azok tiszteletben tartásával történő lazításon van.  Nagyjából valahol itt kezdődik a yin jellegű minőségek megértése is.

S hogy mit tud adni a yin-jóga?
Elmélyülést. A yin-jóga gyakorlása sokat segíthet azoknak, akik képtelenek a befelé fordulásra, ahogyan azoknak is, akik képtelenek megálljt parancsolni zakatoló elméjüknek.

Minőségi időt magunkra. A gyakorlatok hosszúságának és elmélyülésre késztető erejének köszönhetően a gyakorlók mélyen megbújó feszültségeket is ki tudnak oldani magukból. Mondhatni, olyan helyekre képes eljutni a tudatos figyelem, melyre yang típusú órákon egyszerűen nincs lehetőség. Az önmagunkra fordított figyelem pedig a legjobb töltekezés.

Megbékélést. Saját feszültségekkel, és fájó pontokkal való szembenézés, és az azok ellazítására irányuló figyelem az, amivel végig dolgozni szoktunk. Van idő kilazítani azt, ami alapjáraton már-már mozdíthatatlannak tűnik. A gyakorlások révén pedig az ember megismerkedik saját – mondhatni erőből eltemetett – részével, és szépen lassan megbékél azzal.

Önelfogadást, önfeltárást. Az önelfogadás a legjobb stresszoldó, és mély ellazulásokat eredményez gyakorlás közben. Az ellazulás elmélyülése pedig újabb és újabb felfedezésre váró területekre irányítja a tudatos figyelmet . Ahogy pedig a gyakorló felfedezi a testét, úgy fedezi fel az elméjét, és annak rejtett tartalmait is... Jó példa erre az ember medencéje, mely a tudatalattink tükörképe, és minél több dolog van „eltemetve” a tudatos alá, annál kötöttebbek a medence izmai is.

Nem utolsó sorban pedig nagy tanítás mindenkinek, az elfeledettnek hitt gyengédségről – mindezt úgy, hogy önmagunkkal szemben kell gyengédnek lennünk.

És ha mindez még mindig nem elég: a yin minőségében történő gyakorlás mindkét nem számára további extrákkal bír.

A nők számára különösen áldásos. A mai maszkulin világban a yin-jóga egy hatékony segítség, hogy a nő visszatérjen a saját lágyságához, gyengédségéhez, és újra felfedezze az elengedés misztériumát. Tapasztalatok igazolják, hogy a yin-jóga jótékonyan hat a női szervekre, harmonizálja a hormonális működést, így segít a menstruációs problémákon, és hasznos a menopauza idején is. 

A férfiak számára, az órán történő ellazulások révén a kényszeres kontrollt, és sok más férfi „defektet” képes kitisztítani az emberből. A túl sok yang energiát finoman helyre billenti, és újjáéleszti a kreativitást.

Ez hát a yin-jóga: lélegzünk, lazulunk, lélegzünk, lazulunk... haladunk önmagunk felé. A gyakorlások pedig idővel minden kitartó gyakorlónak eredményt hoznak.

De a szavaknál mindig többet érnek a tapasztalások. Próbálj ki egy Yin jóga órát vagy workshopot és adj lehetőséget magadnak, hogy megtapasztald a yin jóga csodás hatásait a testedben és lelkedben. :-)

Legközelebb november 8-án, szerda este 18:30-20:30 időpontban lesz Yin jóga workshop stódiónkban, amelyen a  gyakorlás fókuszában a föld, a gyökerek, a stabilitás, a belső, megélt vagy még még nem élt biztonság lez.

A worksopot ajánljuk mindenkinek nemtől, kortól és jóga tapasztalattól függetlenül, akár teljesen kezdők is jöhetnek.

Várunk szeretettel, ha a yin jógán keresztül szeretnéd kicsit jobban megismerni magad, tested, lelked, elméd működését, szeretnél lazítani, picit megállni és csak magadra figyelni. :-)

forrás:jogapont.hu