Blog

Mi is az a yin jóga? Nekem való-e?

Írta: Sztrakay Miléna
A Yin jóga, a jógának egy olyan ága, mely ötvözi a hatha jógát és az ősi kínai orvoslást. A yin jóga a meridiánokkal dolgozik, minden pózban ezeket az energiapályákat akarjuk stimulálni, és ezáltal hatást kifejteni a testre, a lélekre és a szellemre.

Ahogy azt az elnevezés (yin) mutatja, itt nem aktívan fókuszáltan akarunk elérni valamit, mint a yang típusú órákon. A fókusz a teljes elengedésen, átadáson, passzivitáson van, ami lehetővé teszi, hogy mind fizikai, mind lelki szinten létrejöjjön egy mélyebb áramlás.

Az órán a különböző pózokban hosszabb ideig, általában 2-6 percig (de akár ennél sokkal hosszabb ideig) maradunk benne. A cél a teljes ellazulás az adott pózban, azon a szinten, ami akkor, abban a pillanatban a testnek még kényelmes, elviselhető, de ahol már érezhető a stimuláció fizikai és akár energetikai szinten is. Bár a pózok látszólag teljesen passzívak, a test mélyebb szöveteit és a meridiánokat stimulálva megindulnak az áramlások.

Minden yin pózhoz meridiánokat kapcsolhatunk, amelyek stimulálásával (nyújtásával vagy összenyomásával) elérhetjük a yin jóga gyógyító, energetizáló hatását.

A pózokban nagy szerepe van a légzésnek, mely segít a feszültségek elengedésében és ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a pózba mélyebben beleengedjük magunkat, akár saját határaink átlépésével is. Ugyanakkor a légzésre való összpontosítás segít abban is, hogy a figyelmünket végig magunkon tartsuk, figyeljük mi zajlik a fizikai és energetikai testben.

Ebben a passzív, ellazult állapotban tér nyílik számunkra a lelassulásra, elcsendesedésre, segít kiszállni, hátra lépni a hétköznapokból, hogy csak megfigyeljük magunkat. Segít megismerni és kitolni saját fizikai és mentális határainkat, ugyanakkor megismerni és elfogadni saját működésünket, a bennünk zajló folyamatokat.

Fizikai szinten nagyon jól alkalmazható a hajlékonyság, ízületi mozgékonyság fokozására. Nem csak a felszíni (yang) izomszövetekre hat, hanem a mélyebb kötőszövetek célozza, dolgozik a fasciával, ízületekkel, szalagokkal, csontokkal.

"A yin jóga egy fizikai fókuszú meditatívabb megközelítés, sokkal mélyebb, mint egy Jang szerű gyakorlás. Itt a gyakorló a mélyebb szöveteket próbálja elérni, mint például a kötőszövet és a fascia, és sok póz az izületi területekre fókuszál (csípő, keresztcsont, gerinc). Ez a meghitt jóga-gyakorlás lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy készek legyenek közel kerülni saját magukhoz, az érzéseikhez, az érzelmeikhez, amit könnyű elkerülni egy gyors ütemű gyakorlás során."
Yin jóga workshopjainkon megtudhatod, hogy egy-egy meridian “kibillentsége” milyen testi, lelki és mentális tüneteket okozhat, és ezeket hogyan tudjuk a yin jóga segítségével orvosolni. Gyakorlása során pedig megtapasztalhatod a yin jóga csodás hatásait a testedben és lelkedben. :-)

A worksopot ajánljuk mindenkinek nemtől, kortól és jóga tapasztalattól függetlenül, akár teljesen kezdők is jöhetnek.

Várunk szeretettel, ha a yin jógán keresztül szeretnéd kicsit jobban megismerni magad, tested, lelked, elméd működését, szeretnél lazítani, picit megállni és csak magadra figyelni. :-)