Blog

Miért különleges és egyedi a Zsibongóra?

Írta: Kuti Judit és Sztrakay Miléna
Ha szeretnétek totyogó gyermeketekkel vidám és tartalmas közös élményekre szert tenni, amelyen Veled együtt szerez új és izgalmas tapasztatalásokat a világról, akkor találkozzunk Zsibongórán:-) minden hétfőn 10h-kor.

Miért jó foglalkozásokra járni? Miért jó pl. Zsibongórára járni?

Nem csak azért, mert mindenhol azt olvasni, meg hallani, hogy időben kezdj el foglalkozni a gyermekeddel, mert különben nem lesz boldog, okos, ügyes....lemarad az iskolában, vagy csak simán nem fogsz vele bírni, fejedre nő! Neked is kell a társasági élet, stb...
Csupán azért, mert ez a legjobb neki, és Neked is, ha Veled együtt lehet és értékes időt töltötök együtt. Közben pedig játékosan, énekleve, mondókázva ismerkedik a világgal, tanulja azt. Te is látod, mi érdekelheti, mire hogy reagál, mi az, amit szívesen csinál egyedül, mi az amit Veled együtt. Rengeteg lehetőség van egymásról, egymástól tanulni, ha kimozdultok.
- De az én gyerekem nem marad meg egy helyben! – mondjátok.
Nem baj! A Te gyerkőcöd több dologgal is szeret egyszerre foglalatoskodni. Van ez így velünk is néha, ugye?  Közben az ezredik radarjával hallja ám, hogy mi történik körülötte. Figyel a hátsó kis szemével, hogy Te mit csinálsz? Ők hihetetlen módon tudnak úgyis tanulni, hogy közben úgy látszik, hogy de oda se figyel.
- Az én gyerekem, meg olyan kis félős, hogy ki se jön az ölemből, egyfolytában kapaszkodik belém... – mondjátok.
Nem baj! Majd megbátorodik. Első pár foglalkozást végigszemléli az öledből, megfigyel, aztán mikor már érti és biztonságban érzi magát, akkor szépen lassan beáll és már kívülről fújja az összes dalt, tudja mit miért csinálunk. 
Egyszer csak otthon arra leszel figyelmes, hogy csinálja, énekli, mutogatja, játsza azokat, amiket együtt tanultatok, és az olyan jó érzés!
Időt kell adni nekik és magadnak is, hogy kiteljesedjenek a közös programok örömei.
Pár jó tanács, hogy könnyebben menjen a foglalkozásra járás simulékonysága:
- Legyen rendszeres: váljon rutinná, hogy együtt mentek a foglalkozásra és ott jól érzitek magatokat. Készüljetek rá, beszélgessetek róla, várjátok. Lustaságból ne hagyjátok ki! Hidd el, csak az elindulás nehéz, mikor már ott vagytok akkor minden könnyebb. Úgy is lesz olyan, mikor betegség miatt nem tudtok menni.
- Nem baj, ha nem csinálja egyből, ne nyaggatsd érte! A legjobb amit tehetsz, hogy példát mutatsz azzal, hogy csinálod, ami épp folyik. Hidd el, előbb vagy utóbb be fog állni. 
- Légy vele türelmes és szeretetteljesen tudatosítsd vele, hogy azért jöttetek, hogy részt vegyetek ezen együtt. Próbáld terelgetni, de ne erőltetsd!
- Otthon is játszhatjátok, amit ott együtt átéltek, főleg ha ezt kéri!
- Válasz olyan foglalkozást, ahol Te is jól érzed magad, hisz így tudsz hiteles maradni gyermeked előtt.

Végtelen türelem, szeretet és következetesség! Ezek legyenek a jelszavaid és akkor eredményes lesz az összehangolódás.
Olyan hamar elmúlik az első pár év, mikor valóban együtt lehettek. Mikor Te tanítgathatod, mikor láthatod, hallhatod első mondatatit, első éneklését, első rajzolásait, eséseit, örömeit, bánatait, sikereit.... Utána már bekebelezi Tőled valamilyen intézmény és csak az ő meséléseiből tudod meg, mi is történt vele? Ahhoz, hogy nyitott szívvel meséljen is majd neked, ahhoz az első pár évet érdemes közös, értékes idővel tölteni, ahol figyelitek egymást és egy különleges örök, bizalmi barátság szövődik köztetek, ami a későbbi változatos élethelyzetek megélésében nagy segítség lesz mindkettőtöknek.

 

 

Várunk nagy szeretettel minden, világot felfedezni akaró totyogót és az őket ebben segítő anyukákat, erre a különleges és izgalmas foglalkozásra! :-)


Kuti Judit, gyerekjóga oktató