Blog

Mire jó az SMR Henger?

Írta: Sztrakay Miléna
Biztosan Te is láttad láttad már az SMR rövidítést, és be is ugrik róla egy hengeren guruló sportoló képe. Az SMR azonban több mint egy henger és gurulás előre hátra. Az SMR, azaz Self Myofascia Release, egy kompressziós, önmasszírozó eljárás neve. Magyarul az izompólya önmasszázsát, fellazítását jelenti, egy henger segítségével.

Hogyan hat az SMR henger az izmokra? 

A henger úgy működik, hogy a saját testsúlyunkkal ráterhelünk a eszközre azon a területen, ahol masszírozni szeretnénk a testünket. A hengeren lassan kell gurulni, jobbra-balra mozogni, nyomást-súlyt ráhelyezni, hogy a kompressziós hatás, azaz a nyomási inger létrejöjjön. Amikor nyomás alá helyezünk egy területet,  akadályozzuk a vérellátást az izomrostban. A nyomás feloldásakor (amikor elgurulunk az adott területről, vagy megszüntetjük a nyomást), a hirtelen beáramló vér elszállítja a lerakódásokat, megtisztítja, felfrissíti az adott terület szöveteit. Ugyanolyan a módszer, mintha  rálépnénk a locsoló slag csövére, majd leszállnánk róla. A nagy nyomás, sokkal intenzívebb tisztítást végez. A salakanyagok elszállítása és a mechanikai inger hatására az izmok fellazulnak és visszanyerik elasztikusságukat. (forrás: futasrolnoknek.hu)

"Az SMR hengerrel saját magunkon tudjuk lazítani a fasciákat, vagyis azokat a kötőszöveteket, amelyek körülveszik a csontokat, izmokat, valamint az egyes izomrostokat, és a belső szerveket is összefogják. Amikor egészséges, akkor mint egy laza pulóver, könnyű, akadálymentes mozgást biztosít az általa burkolt vagy határolt dolgoknak (lásd fent: izmok, idegek stb.). Ha viszont valami miatt korlátozott, azokat is korlátozni fogja a normál mozgásukban. Ez pedig előbb-utóbb fájdalom kialakulásához vezet. Ráadásul olyan fájdalomhoz, ami nem diagnosztizálható könnyen, hiszen semmilyen képalkotóval (MR, röntgen) nem mutatható ki.
Edzés, sporttevékenység előtt mindenképpen ajánlatos, hogy szabad, normális ízületi mozgásokkal kezdjék meg a test nagyobb terhelését, edzést követően pedig a regeneráció segítésére.”
forrás: Almásy Mozgásakadémia

A helyes hengerezést szakembertől érdemes megtanulni!
Ha Te is szeretnéd elsajátítani ennek fantasztikus eszköznek a szakszerű és hatékony használatát, szeretettel várunk 2023. március 3-án pénteken 17:30-kor kezdődő Dinamikus stretching és fascialazítás SMR hengerrel workshopunkra a NemcsakJóga Mozgásstúdióba . :-)