Blog

ÚJRA INDUL: Iskolás gerinctorna 8-14 éveseknek kedd délutánonként 16:30-17:30

Írta: Sztrakay Miléna
A gyerekek körében végzett szűrővizsgálatok szerint egyre több a gerincprobléma az iskolásoknál is. A vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy amíg óvodában még szinte minden rendben van a gyerekek gerincével, az iskolások között ugrásszerűen megszaporodnak a legkülönbözőbb gerincdeformitások. Felelősségteljes szülőként nem legyinthetünk arra, hogy a gyerekek átlagosan heti 35 órában a pad fölött görnyednek, életmódjuk mozgásszegény. Pedig az iskolás kor mozgásszervi szempontból a legérzékenyebb, hiszen ez a testmagasság növekedésének, a megnyúlásnak az időszaka. Így fordulhat elő, hogy felmérések szerint a kisiskolások többségénél tapasztalható valamilyen tartáshiba.

Korunk népbetegségévé nőtte ki magát a helytelen tartásból és terhelésből adódó gerincbántalom. A felnőtt lakosság 80%-ának volt már legalább egyszer valamilyen fájdalmas problémája a gerincével. Azonban prevencióval, már iskolás korban elkezdett rendszeres gerinctornával sokat tehetünk azért, hogy hátizmaik megerősödjenek, megelőzzük és/vagy korrigáljuk gyermekeink tartáshibáit. 
Iskolás- és serdülőkorban egyre gyakoribb a hanyag tartás, a gerincferdülés. Biológiai fejlődésük felgyorsult, de izomerejük nincs arányban testmagasságuk növekedésével. A mozgásszegény életmód is befolyásolja az izomzat elégtelen fejlődését. A fejletlen, gyenge izomzatú gyerekeknél a gyors növekedés következtében helytelen testtartás alakulhat ki. Megerősödhetnek, ill. csökkenhetnek az élettani görbületek, "hanyag testtartás" alakulhat ki, amely fizikai és szellemi teljesítőképességüket is befolyásolja: fáradékonyabbak és nehezebben tanulnak.

Mit tehetünk?
Rendszeres tornával, izomerősítéssel, sporttal elérhető az izomzat megerősödése és a tartás normalizálódása. Hanyag tartásnál nincsenek rögzült deformitások, a fokozott gerincgörbület megfelelő gerinctornával, tartásjavító tornával korrigálható.

Tartásjavító gerinctorna óránkon gyógytornász segíti a gyerekeket abban, hogy megtanulják a helyes tartás kialakítását, megerősítség a gerincet tartó has- és hátizmokat, így elkerülhető, hogy a tartáshibák tartósan megmaradjanak. A foglalkozás preventív, a már kialakult gerincbetegségeket csak egyéni kezelésekkel lehet gyógyítani!

Ajánlott életkor: 8-14 éveseknek

Csoportos foglalkozások időpontja: kedd 16:30-17:30 (60 perc)

Foglalkozás díja: 1800Ft

Az órán való részvételhez bejelentkezés szükséges. Kérjük írj üzenetet az info@nemcsakjoga.hu - ra vagy telefonálj a 0620/9826-822 számra.
Az órák megtartásához minimum 3 fő jelentkezése szükséges, időtartamuk 60 perc.