Blog

Valóban csodaszer az Aviva torna?

Írta: pszichoforyou.hu
Nem csodaszer, de abban az értelemben valóban csodás, hogy számtalan sikertörténet és természetes módon történő gyógyulás bizonyítja hatásosságát. A torna beindítja, támogatja szervezetünk csodálatos öngyógyító tevékenységét és hamar megmutatkozik az eredmény. És ez tényleg csodás!
De hogyan hathatunk mi magunk a hormonrendszerünkre a lehető legtermészetesebben, mellékhatások nélkül? Milyen testi–lelki változásokra van szükség ahhoz, hogy jól, jobban legyünk? Farkas Ági, Aviva oktatónkkal készült interjúból ez is, valamint saját sikertörténete is kiderül...

Egyre több nő fedez fel magán a női szervrendszerrel kapcsolatos – kellemetlen, és/vagy fájdalmas tüneteket. Gyakran nagyon hosszú idő eltelik, mire az orvosok megtalálják a probléma forrását és okozóját, ami jellemzően a mindent vezérlő hormonháztartás felborulására vezethető vissza. Ez idő alatt sokan egyedül maradnak a kellemetlen tünetekkel, ráadásul a diagnózis (például PCOS, Inzulinrezisztencia, endometriózis) sem biztos, hogy elhozza az igazi megoldást. Az orvosok ezekre a problémákra jellemzően hormontartalmú gyógyszerek mellett, teljes életmódváltást – szigorú diétát, mozgást – javasolnak.

Hogyan foglalná össze röviden az Aviva lényegét? Első körben mit érdemes tudnia annak, aki még nem ismeri a módszert?

Az Aviva Módszert Aviva Gabriella Steiner alkotta meg (magyar származású Izraelben élő balerina/fizikoterapeuta), hazánkba pedig Tóth Lívia hozta el, aki közvetlenül Avivától tanult. Az Aviva Módszer egy torna alapú rendszer, ahol ennek segítségével érünk el gyógyhatást. A torna egy rövid, 30 perces, nagyon intenzív gyakorlatsorból áll, ami a medencei és hasüregi szervek vérbősége révén, a gerinc melletti idegek ingerlése által hat a női szervrendszerre, mellékvesére, hasnyálmirigyre, agyalapi mirigyre. A módszer az életmódra és a stressz kezelésére is kiterjed. Mindezekkel minden hormonális eredetű, még nem akut stádiumban lévő nőgyógyászati és életmódbeli panasz enyhíthető, orvosolható.

Úgy tudjuk, egy saját tapasztalat révén jutott el az Aviva módszerig. Miért köteleződött el mellette?

Első gyermekem születése után egy félresikerült laparoszkópiás műtétből eredően eltávolították az egyik petefészkem. Az amúgy is felborult hormonháztartásom, ciklusom tovább romlott, gyógyszerekkel ezt csak elkendőzni lehetett. Amikor a gyógyszereket megtagadtam és megismerkedtem az Aviva módszerrel, megláttam az összefüggéseket és úgy éreztem ezt mindenkinek ismernie kell, hogy segíthessen önmagán. Magamon nagyon hamar éreztem a torna jótékony hatását, ez még inkább elhivatottá tett. Azóta minden tanfolyam, amit tartok megerősít ebben a hitben. Az öt gyermekem pedig ékes bizonyítéka annak, hogy a módszer működik.

Nagyon hamar betelnek az oktatásra az időpontok. Jól sejtjük, hogy nagyon sok nő küszködik  hormonális eredetű problémával?   

Sajnos valóban nagyon sokan küzdenek problémákkal. PCOS, endometriózis, mióma, ciklus zavar, meddőség csak, hogy párat említsek. Engem az élettörténetem és korom miatt leginkább az a korosztály keres fel, akik gyermeket szeretnének.

Mi az oka annak, hogy egyre gyakoribbak ezek a problémák?

Azt gondolom, a nőknek nagyon sok helyen extrém körülmények között kell helytállniuk. Sok stressz éri őket, és ennek kivezetését nem ismerik. A nagy rohanásban elveszítik a nőiességükkel (méhükkel) a kapcsolatot, így a blokkok, gátak ezen a területen alakulnak ki a legnagyobb valószínűséggel. Ez a test egy jelzése, hogy foglalkozni kell vele.

Tapasztalata szerint a nők lelkileg, hogyan élnek meg egy ilyen betegséget, hogy viselik annak kínzó tüneteit?

Nagy szégyenként élik meg a betegséget, a meddőséget. De szerencsére ilyen szűk, női körben, mint egy Aviva tanfolyam mindenki könnyen, könnyebben kinyílik és fogékony arra, amit szeretnék átadniÉn azt tapasztaltam, hogy aki először csak a testi változásra nyitott az már egy első lépés, de mindenkinek szüksége van a lelki oldalra is. Az ott lezajló folyamatok hozzák magukkal a lelki igényt és a további fejlődést, önmagunk építését.

Azt értjük, hogy fiziológiailag mi történik a testben (lásd keretes írásunkat), de mi történik párhuzamosan a nők lelkében a gyakorlás, gyógyulás során?

A nők jobban megtanulnak a testükre figyelni, a jelzéseket érezni és érteni. Kapcsolatot találnak a saját méhükkel így a nőiességükkel. Megértik a saját ciklusukat és el tudják azt fogadni. Egy folyamatos fejlődésen mennek keresztül, mert saját magukra figyelnek, „én időt” szánnak magukra, ami mentálhigiénés szempontból napi szinten is nagyon fontos.

Mennyire nehéz megvalósítani az otthoni gyakorlást? Mi lehet segítségükre, hogy az érintettek lelkesen, kitartóan tornázzanak?

Az otthoni torna maximum egy kis türelmet igényel, amire addig van a legnagyobb szükség, amíg a gyakorló megtanul együtt mozogni a zenével, megtalálja a lakásában rejlő lehetőségeket. Mivel maga a torna félórás, így ez lehet egy könnyed kikapcsolódás, táncolás vagy csak befelé fordulás is. A sikertörténetek, az oda-vissza kommunikáció mindenképp segít. Mindig bíztatom a nőket, hogy jelezzenek felém, ha változást éreznek, hogy láthassam milyen folyamatok indultak el bennükA tanfolyamon én már megelőzőm ezt a kérdést, előre elmondom, hogy nincs tuti recept.
A változás függ a kitartástól, az egyéni helyzettől, betegségtől, lelkiállapottól, a gyakorlás intenzitásától. Mindenki tudja, hogy a siker rajta múlik és azon, hogy ezért mennyit tesz. A rendszeresség nagyon fontos, még ha több hónapot is várat magára a változás érzete. Ha már csak egy gyakorlatot elvégzel (a kedvencedet, legyen az bármelyik, aminek a zenéje vagy a mozdulata megfogott), akkor pont eggyel több lépést tettél magadért! A nullához képest már az is sok!

Van esetleg egy jól bevált mantra, ami segíthet a gyógyulás során megbirkózni a nehézségekkel?

Nem a betegség határoz meg minket! Te nem az állapotod vagy! Az állapotok változnak, te fejlődsz és bármi lehetsz. Ez egy jelzés, amire figyelned kell, foglalkoznod kell vele és a megoldás során biztosan gazdagabban kerülsz ki.

forrás: pszichoforyou.hu

Szeretettel várok minden lányt és asszonyt, aki szeretne tenni egészsége érdekében. :-)

Farkas Ágnes
Aviva módszer oktató