Óratípusok

Iyengar jóga az alapoktól, kezdőknek és haladóknak is

Az órán a stabilitásra,a gerinc és az oldalak kiterjesztésére fókuszálunk az álló ászanák gyakorlásán keresztül.
Az óra ideális azoknak, akik most ismerkednek az Iyengar metódus alapjaival, de a gyakorlottabbak számára is rejteget kihívásokat.
A gyakorlást rövid pránajámával és lazítással zárjuk, hogy energikusan kezdődjön a heted.

Az Iyengar jóga egy olyan jógairányzat, amelyben a hangsúly a test egyvonalúságán, a precízen végrehajtott ászanákon és a különböző jógaeszközök használatán van.

B.K.S. Iyengar nevéhez fűződik, akinek gazdag munkássága mellett az is célja volt, hogy a nyugati emberekhez is eljusson a jóga. 
Egy olyan jógarendszert alkotott meg, amelynek köszönhetően az  Iyengar jógát bárki gyakorolhatja életkortól, nemtől, testalkattól és hajlékonyságtól függetlenül.

Az IYENGAR JÓGA  (ejtsd “ájengár”) a hatha jóga egyik módszere, a 95 éves koráig gyakorló és aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban és 2014. augusztus 20-án hagyta el fizikai testét.

Amit egy Iyengar órán tapasztalni fogsz:

 • felépítettség, szekvenciálás: Az órák tudatosan felépítettek, az ászanák (testtartások) egymásra épülnek, így érjük el a gyakorlás maximális hatását. Ebből adódóan a gyakorlások rendkívül változatosak, minden órának megvan a saját célja.
  Az Iyengar jóga sokszínűségéből adódóan resztoratív és dinamikusabb órákkal is fogsz találkozni.
 • eszközök: Az órán eszközöket használunk (pl.:téglákat, plédeket, blokkokat, hevedereket) annak érdekében, hogy már kezdőként is a lehető legközelebb kerülj a helyesen felvett pózhoz. Így bárki számára biztonsággal gyakorolható.
 • precizitás: az órákon megtapasztalhatod, hogy a milliméterek is számítanak. A hangsúly a test pontos beállításán van a pózokban. Segít megelőzni a sérüléseket és biztosítja, hogy a pózok hatásai maximálisan érvényesüljenek.
 • személyes odafigyelés, igazítások: minden órán személyes visszacsatolást kapsz a gyakorlásodról. Személyre szóló instrukciókkal, igazításokkal segítelek abban, hogy megtaláld a helyed az ászanákban.

Amit hosszútávon, rendszeres gyakorlással tapasztalni fogsz:

 • rugalmasabb leszel;
 • nő az állóképességed;
 • javul a testtartásod, a közérzeted;
 • fejlődik a test-elme kapcsolata;
 • nő a mentális állóképességed;
 • fejlődik a test intelligenciája.

“A jóga értékét nem lehet szavakban kifejezni – meg kell tapasztalni.”
BKS. Iyengar

Azon végzett, okleveles Iyengar jóga oktatók használhatják, akik valamely Iyengar Jóga Szövetség tagjai és elkötelezik magukat a folyamatos képzésre és tanulásra. Az oklevelet – ezzel együtt az embléma használati jogát – évről évre meg kell újítani. Figyelem, az “Iyengar” név jogvédelem alatt áll, csak az jogosult használatára jógaoktatással kapcsolatban, aki végzett, okleveles Iyengar jóga oktató és a feltételeknek (lásd fent)  folyamatosan eleget tesz.

forrás: Magyar Iyengar Jóga Szövetség