Blog

8 módja, hogy szeresd a tested

Írta: Schrick Tímea, Hatha- és gerincjóga oktató, és egészséges életmód blogger, NekedJóga alapítója
Ismerős számodra az az érzés, hogy majd szétszakadsz az elvárások között a testeddel kapcsolatban? Nem tudsz eleget mozogni, nem is tudod mikor érezted úgy, hogy az izmaid együtt működnek veled, mikor szűnik meg az a görcsös izom a hátadon, válladon? Ez a blogbejegyzés arról szól, hogy nem kell megfelelned semmilyen elvárásnak, nem kell lehetetlen feladatokat teljesítened, néhány apró változás, ami illeszkedik az életritmusodba, éppen elég.

Könnyű az internetet, a Facebookot, az Instagrammot hibáztatni a hamis testkép kialakulása miatt. Pedig ez csak az éppen aktuális felület, ahol megjelenik a modern világ idealizált testképe, akár nőkről, akár férfiakról legyen szó.

Bár sokszor van szó ezekről az irreális elvárásokról és az „igazi test ünnepléséről”, mégis nehéz megszabadulni tőlük, mert folyton új köntösbe öltöznek. Először fogyókúráról beszéltünk, aztán az egészséges étkezésről, majd fitt életvitelről, esetleg a természetességről vagy a belső szépségről. Ma már az egészséges életmód nemcsak egy lehetőség, hanem egyenesen egy elvárás.

Most, hogy arról, írok, hogy „szeresd a tested”, elbizonytalanodom, hogy nem-e csak egy újabb elvárást állítok fel megint, aminek meg kell felelni. Nem hiszem, hogy tanulni kellene azt, hogyan legyél kényelmesen a testedben… Mégis…

Elvárások, lassan csepegtetve

Hosszú időn keresztül, sokféle forrásból érkeztek a meghatározások, hogy milyen is az ideális test.

Először is ott van a testtömeg index (BMI), a hosszúcombú, szőke modellek és kockás hasú fiúk a reklámokban, fogyókúrák, amivel két hét alatt 20 kilót fogyhatsz és persze a photoshop. Pedig nincs olyan, hogy ideális vagy tökéletes test. Sőt, szerintem az egészséges test is igen tág fogalom.

Akkor mégis miről van szó?

Egyszerűen arról, hogy van egy tested, ami remekül működik. Vízálló, szélálló, mozog, működnek a különböző funkciók, elvisz oda, ahova szeretnéd, megcsinálja, amit szeretnél.

De ennél sokkal többet tud. A kar átöleli a barátokat, a gyomorban pillangók röpködnek , amik addig nem is voltak ott, a kéz odanyúl a rászorulóknak, a talpat csiklandozzák a fűszálak, a bőr érzi a puha érintést, a háton izzadság szalad, ha edzel és igen, néha az arcon könny gördül le, később viszont ugyanaz az arc megfájdul a sok nevetéstől. Ezt mind tudja a tested és még mennyi mindent!

Inkább az a kérdés, hogy viszonozhatod ezt a sok szeretet?

Persze nem azt jelenti mindez, hogy hanyagold el a tested. Igenis foglalkozz vele, ápold és gondozd, hogy mindazt meg tudja csinálni, amit kérsz tőle.

Álljon itt néhány tipp gondolatébresztőnek, hogyan:

  1. vegyél egy forró fürdőt,
  2. bújj bele egy kényelmes papucsba otthon és tedd fel a lábad,
  3. simogasd meg az összes kiscicát és kiskutyát,
  4. egyél egy sütit (vagy kettőt),
  5. jógázz, hogy az izmaid is ellazuljanak,
  6. bújj össze a pároddal,
  7. igyál meg egy csésze teát,
  8. menj el sétálni.

Mert lehet koplalni, centivel mérni a derekat, a legtöbbször lemenni a fitness terembe, beszippantani az arcot selfizéskor. De lehet, hogy az is elég, ha egy kellemes mozgás után egy kényelmes ruhába bújva nevetünk bele a világba egy kiadós ebéd felett a barátainkkal. :-)

Forrás: http://www.nekedjoga.hu/

Ha személyesen is szeretnél találkozni Schrick Timi, hatha- és gerincjóga oktatónkkal, szeretettel várunk stúdiónkba minden kedden és szerdán 18:30-kor kezdődő jóga órákra, amelyekhez bármikor csatlakozhatsz. :-)