Blog

Meditációval a munkahelyi és hétköznapi stressz ellen

Írta: Sztrakay Miléna
Gondoltad volna, hogy Amerikában a felsővezetők 80 százaléka meditál? Pedig a meditáció nem varázslat, mindenki képes rá, a testre és elmére gyakorolt pozitív hatásai pedig már az orvostudomány módszerével is igazoltak.
Talán az is meglepő, de tény, hogy akár napi 10 perc meditációval már jelentős változásokat tapasztalhatunk életminőségünkön!

Értem, ez klassz, de miért is jó?

Számos klinikai vizsgálat és kutatás bizonyította már a meditáció jótékony hatásait. A rendszeres meditáció többek között: (a teljesség igénye nélkül)

  • csökkenti a vérnyomást,
  • jót tesz a szívnek,
  • segít elaludni,
  • erősíti az immunrendszert,
  • lassítja az öregedést,
  • boldogabbá tesz
  • stb. és még nagyon sok pozitív hatása van...

Bálint János szavait idézve:
"A meditáció lecsendesíti az elmét és a gondolatok kisebb vagy nagyobb mértékben, hosszabb vagy rövidebb időre elülnek. Erre az időre mentesülünk a stresszforrások hatásaitól és amikor újraindulnak a gondolataink, sokkal rendezettebbek lesznek, mint annak előtte. Ezáltal nagyobb hatékonysággal bukkanunk megoldásra…  Egy pozitívabb lelki állapotban minden könnyebbnek látszik.
Mivel a meditáció elmét csendesítő hatása sokak számára megadta azt a keresett békét, ami után sokkal tisztábban látva, sokkal nyugodtabban és sokkal felelősségteljesebben tudunk tevékenykedni, ezért a meditáció lett korunk leggyorsabban terjedő stresszkezelő módszere”.
Bálint János,Nemzetközileg minősített jógaoktat, (Yoga Alliance E-RYT 500 - RYT 500), meditáció oktató, jógaoktató képző, a Purnam Jógaoktató Akadémia alapítója

„A meditációs technikák elsajátítása során megtanulunk lazítani, kikapcsolódni, a figyelmünkkel a jelen pillanatban időzni. Az elfogadó, elvárások nélküli passzív figyelem az, ami segít valójában ellazulni.
Ahhoz, hogy ezt megengedjük magunknak, először is csendre kell inteni az elménket  és ily módon pihenőidőt adunk az állandóan zakatoló elmének, valamint lehetőséget arra, hogy a testből is kioldódjon a feszültség. ” forrás: https://pszichoforyou.hu

Számtalan tudományos publikációt és pszichológiai írást ajánlhatnánk jó szívvel, hogy a meditáció különböző technikáinak elsajátítása és mindennapos –akár 10 perces – gyakorlás is milyen hihetetlen módon javítja életminőségünket, közérzetünket, testi- és lelki jóllétünket. De a meditációról „beszélni”, olyan mintha az úszásról beszélnénk medence és víz nélkül. Csak saját tapasztalásaink segíthetnek bármilyen változás indukálásában.

Végül: hogyan kezdheted el?

Keress egy – tapasztalt oktató által vezetett – meditációs gyakorlást, mert profi tanító nélkül nem lehet a gyakorlatokat és a technika alapjait elsajátítani. Érdemes olyan helyre menni, ahol az elméleti hátteret is megismerheted.

2023. május 18-án, csütörtök este 19:15-20:30 időpontban Nádor Viktor vezetésvel tartott Meditáción megismerkedünk a relaxáció, a légzés és a meditáció elméleti hátterének alapjaival és gyakorlatával.
A gyakorlás során rávilágítunk és megtapasztaljuk a jelenlét, vagyis a jelen pillanatban időző figyelem minőségi változást hozó erejét.
Foglalkozunk a stabil, kényelmes testtartás, ülőhelyzet kialakításával, a nyugodt, kiegyensúlyozott élet alapját képező helyes légzéssel, a test ellazítását segítő, valamint a koncentrációt is fejlesztő relaxációs gyakorlatok megismerésével.

A meditációt vezeti: Nádor Viktor, Meditáció- és Pranayama oktató, amelyről minden szükséges információt megtalálsz ezen a linken.

És ha már elindultál az úton… Gyakorolj minden nap! De tényleg!

„Nem elég azt gondolni, hogy csinálom, ezt tényleg csinálni kell! Rendszeresen. Ha egy ponton átlendül az ember, akkor már szinte alig várja, hogy újra belehuppanjon abba a finom puha nyugalomba, amit a meditáció jelent –  a nyugalomba, amire éppen akkor van a legnagyobb szükségünk, amikor a legnehezebb rávenni magunkat arra, hogy egy kicsit lecsillapodjunk.

Tényleg nem egyszerű a mai rohanó világban rászorítani magunkat arra, hogy ezt a 10-15-30 percnyi csendet megengedjük magunknak, de ha ezt a szokást beépítjük a hétköznapokba, akkor az rengeteget tud javítani az életminőségünkön.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretne közelebb kerülni önmagához, és a saját életét szeretné élni.”

forrás: https://pszichoforyou.hu