Blog

Meditációval a munkahelyi és hétköznapi stressz ellen

Írta: Sztrakay Miléna
Gondoltad volna, hogy Amerikában a felsővezetők 80 százaléka meditál? Pedig a meditáció nem varázslat, mindenki képes rá, a testre és elmére gyakorolt pozitív hatásai pedig már az orvostudomány módszerével is igazoltak.
Talán az is meglepő, de tény, hogy akár napi 10 perc meditációval már jelentős változásokat tapasztalhatunk életminőségünkön!

Értem, ez klassz, de miért is jó?

Számos klinikai vizsgálat és kutatás bizonyította már a meditáció jótékony hatásait. A rendszeres meditáció többek között:

  • csökkenti a vérnyomást,
  • jót tesz a szívnek,
  • segít elaludni,
  • erősíti az immunrendszert,
  • lassítja az öregedést,
  • boldogabbá tesz.

„A meditáció a mai kor emberének egy óriási kihívás, egyúttal az egyik legjobb dolog, ami csak történhet vele. Ez a relaxációs technika ugyanis képes tehermentesíteni a sok stressz miatt folyamatosan feszült testünket, és a milliónyi ingertől terhelt elménket.” forrás: https://pszichoforyou.hu

Mit várhatunk egy meditációs tréningtől?

„A meditációs technikák elsajátítása során megtanulunk lazítani, kikapcsolódni, a figyelmünkkel a jelen pillanatban időzni. Az elfogadó, elvárások nélküli passzív figyelem az, ami segít valójában ellazulni. Ahhoz, hogy ezt megengedjük magunknak, először is csendre kell inteni az elménket  és ily módon pihenőidőt adunk az állandóan zakatoló elmének, valamint lehetőséget arra, hogy a testből is kioldódjon a feszültség.  Ahhoz ugyanis, hogy odaérjünk, hagyni kell, hogy az elménkben a gondolatok ugyanúgy szaladgáljanak, mint ebben a kedves animációban ez a vad csikó, hogy aztán békésen odasétáljanak és közelebb kerüljenek hozzánk, megbarátkozzanak velünk – mi pedig velük.

Mert így vagyunk mi is a gondolatainkkal – szaladgálnak csak össze-vissza egész nap zabolátlanul, és egyszerűen nem hagyunk időt arra, hogy ezekkel a gondolatokkal csak úgy legyünk egy kicsit, ami azért nagy hiba, mert ennek a sok ingerre – és ezzel együtt az érzelmeink feldolgozására – igenis időt kell szánni.” forrás: https://pszichoforyou.hu

„A meditáció helyet és teret ad azoknak az érzéseknek és gondolatoknak, amivel napközben (amikor a ránk zúduló feladatokat intézzük, és ezzel párhuzamosan azt a rengeteg információt feldolgozzuk) nem jut idő foglalkozni.” Márky Ádám, a Center for Mindful Leadership ügyvezetője

Számtalan tudományos publikációt és pszichológiai írást ajánlhatnánk jó szívvel, hogy a meditáció különböző technikáinak elsajátítása és mindennapos –akár 10 perces – gyakorlás is milyen hihetetlen módon javítja életminőségünket, közérzetünket, testi- és lelki jóllétünket. De a meditációról „beszélni”, olyan mintha az úszásról beszélnénk medence és víz nélkül. Csak saját tapasztalásaink segíthetnek bármilyen változás indukálásában.

Végül: hogyan kezdheted el?

Keress egy – tapasztalt oktató által vezetett – meditációs tréninget vagy tanfolyamot, mert profi tanító nélkül nem lehet a gyakorlatokat és a technika alapjait elsajátítani. Érdemes olyan helyre menni, ahol az elméleti hátteret is megismerheted. Szeptember 26-án induló „A nyugalom művészete - Bevezetés a relaxáció és a meditáció gyakorlásába” 6 alkalmas tanfolyamunkon megismerkedünk a stressz anatómiájával, a relaxáció, a légzés és a meditáció elméleti hátterének alapjaival. A gyakorlások során rávilágítunk és megtapasztaljuk a jelenlét, vagyis a jelen pillanatban időző figyelem minőségi változást hozó erejét. Foglalkozunk a stabil, kényelmes testtartás, ülőhelyzet kialakításával, a meditáció és úgy általában a nyugodt, kiegyensúlyozott élet alapját képező helyes légzéssel, a test ellazítását segítő, valamint a koncentrációt is fejlesztő relaxációs gyakorlatok megismerésével. A tanfolyam gyakorlatorientált, amely támogatja a személyes tapasztalatszerzést, segíti a rendszeres, otthoni gyakorlást.

A tanfolyamot vezetiBudinszky Gabriellanemzetközi jóga és meditációs oktató

Tanfolyamunkról minden szükséges információt megtalálsz ezen a linken.

És ha már elindultál az úton… Gyakorolj minden nap! De tényleg!

„Nem elég azt gondolni, hogy csinálom, ezt tényleg csinálni kell! Rendszeresen. Ha egy ponton átlendül az ember, akkor már szinte alig várja, hogy újra belehuppanjon abba a finom puha nyugalomba, amit a meditáció jelent –  a nyugalomba, amire éppen akkor van a legnagyobb szükségünk, amikor a legnehezebb rávenni magunkat arra, hogy egy kicsit lecsillapodjunk.

Tényleg nem egyszerű a mai rohanó világban rászorítani magunkat arra, hogy ezt a 10-15-30 percnyi csendet megengedjük magunknak, de ha ezt a szokást beépítjük a hétköznapokba, akkor az rengeteget tud javítani az életminőségünkön.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretne közelebb kerülni önmagához, és a saját életét szeretné élni.”

forrás: https://pszichoforyou.hu