Blog

Mindfulness – divat vagy létfontosságú életmód?

Írta: Budinszky Gabriella, Szabadi Henriett, Koncz András Forrás: http://upszi.hu/cikk/ommmm,
„Világunk szédítő sebességgel zakatol, hírek, üzenetek százai árasztanak el minket naponta, miközben az online közösségek tagjai több milliárdnyi fényképet, linket osztanak meg egymással. Ébren töltött óráink nagy részében egyszerre több dologgal foglalkozunk, és ez a tempó igen károsan hat mentális, érzelmi és fizikai egészségünkre. Tudatosan és rendszeresen kell dolgoznunk azért, hogy megőrizzük az egyensúlyunkat. Ezt a célt szolgálja a mindfulness gyakorlása.”

A mindfulness (magyarul körülbelül azt jelenti, hogy tudatos jelenlét, éber, de lecsendesedett elmével) az a képességünk, ami lehetővé teszi, hogy figyelmünket nyitott, kíváncsi, felfedező szándékkal a jelen pillanatra fókuszáljuk, tudatosan, ítélkezés nélkül megtapasztalva mindazt, ami körülvesz minket, és ami bennünk van.

E módszer három alappillére a következő:

1. Kezdd a meditációval!

A mindfulness egyik alapja a meditáció. Technikailag a meditáció során a figyelmünk fókuszálását gyakoroljuk, törekedve arra, hogy minél hosszabb ideig és minél teljesebben legyünk képesek zavartalanul figyelni egy kiválasztott tárgyat vagy jelenséget. Sokféle meditációs technika létezik: figyelmünket fordíthatjuk a légzésünkre, egy vizualizált képre, egy ismétlődő szövegre (mantrára) vagy egy hangra. A rendszeres meditáció bármiféle spirituális meggyőződés nélkül is gyakorolható. Ez nem vallás, inkább egy több évezredes tapasztalattal rendelkező, a modern kutatások eredményei által is bizonyítottan működő módszer...

Napi fél óra helyesen végzett meditációval már néhány hónap alatt összeszedettebbek lehetünk, nő a teljesítményünk, kevésbé fáradunk el. A kitartó gyakorlás hatására egyre kiegyensúlyozottabbá válunk, megéljük, hogy valóban jelen vagyunk életünk pillanataiban….”

2. Állj meg, érezd, tudatosítsd!

Testünk hűen tükrözi mentális és érzelmi állapotunkat, az izomfeszültség formájában tárolt stresszhelyzeteinket, és gyakran pont a testünk akadályozza meg, hogy teljes figyelmünkkel jelen legyünk a pillanatban. Sokszor már későn vesszük észre, hogy testünk túlfeszült, kimerült, és próbálja jelezni, hogy: „Állj meg, érezd, tudatosítsd, ami benned zajlik!”

A mindfulness második alapköve a testtudatosság: az, hogy tudjuk, érezzük, mi történik a testünkben, és mire lenne szükségünk ahhoz, hogy maximalizáljuk az életerőnket. Fizikai és lelki egészségünk karbantartásához rendszeres, feszültségoldó, feltöltő mozgásra, megfelelő alvásra és az aktivitás és pihenés kiegyensúlyozott ritmusára van szükségünk. Tehát a meditációt érdemes stresszoldó, a testtudatosságot is fejlesztő relaxációs gyakorlatokkal kiegészíteni, naponta többször végigpásztázni a testünket a figyelmünkkel, érezni, tudatosítani a hogylétünket....

A testtudatosság, a kifinomult belső figyelem gyakorlásának egyik legősibb és leghatékonyabb módszere a jóga, de hasznos lehet bármilyen rendszeresen végzett mozgás, ami a figyelmünket a testünk állapotára, fizikai energiánk minőségére fókuszálja.”

3. Legjobb önmagunk felfedezése

A mindfulness kapcsán ritkán beszélnek erről a témáról, pedig legalább annyira fontos, mint a korábban említett meditáció és testtudatosság. A legjobb énünk kibontakoztatása azt jelenti, hogy szándékunkban áll fejlődni a gyengeségeinkben, és tudatosan támaszkodunk az erősségeinkre. Legjobb énünk harmóniában van a világgal, tudatos, örömteli, tiszteli az életet, önmagát és másokat. Szabad, de érett és felelős döntésekkel igyekszik építő életet élni.  

Megváltoztatni azt tudjuk magunkban, aminek tudatában vagyunk. A mindfulness gyakorlása során fejlődik a képességünk saját gondolataink és viselkedésünk objektív megfigyelésére...

Az 5 legfontosabb mindfulness-módszer:

  • meditáció (legalább napi fél óra)
  • relaxáció (testi és mentális ellazulás)
  • testgyakorlás (jóga vagy bármilyen mozgásforma, amivel fejleszted a testedre irányuló figyelmedet és testi egészségedet)
  • tudatos, nyitott, érdeklődő, ítélkezéstől mentes figyelem a jelen pillanatra
  • rendszeres idő a lecsendesedésre, önreflexióra.”

Szerzők: Budinszky Gabriella, Szabadi Henriett, Koncz András 

Forrás: http://upszi.hu/cikk/ommmm,

A cikket teljes terjedelemben az Üzlet és Pszichológia oldalán ezen a linken olvasható el.

Mindfulness – tudatos jelenlét technikájának alapjait szeptember 26-tól induló, 6 alkalmas tanfolyamunkon stúdiónban is elsajátíthatod, Budinszky Gabriella, nemzetközi jóga és meditációs oktató vezetésével.

Tanfolyamunkról minden szükséges információt megtalálsz ezen a linken.

Szeretettel várunk. :-)