Óratípusok

Ashtanga jóga kezdőknek

Az Ashtanga jóga a napjaink egyik legdinamikusabb jógairányzata. Legfőbb hatásaként tartják számon, hogy hőt termel a testben, amely segít megtisztítani a testet és az elmét, ezen túl pedig fejleszti az izomzatot és hatékonyan csökkenti a testsúlyt. Az asthanga továbbá segít megküzdeni a mindennapok stresszével és a letargia érzésével.

Az Ashtanga Vinyasa Jóga ászanák meghatározott sorozatából áll, ahol a mozdulatokat a légzés (udzsaji légzés)  az energiazárak (bandhák) és  tekintet irányításának (dristi) összehangolásával gyakoroljuk. Az egyes  ászanák között hátra és előreugrással vagy lépéssel tartjuk fenn a folyamatos mozgást, így mintegy „mozgó meditációt” érünk el. A gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát a légzés adja. Ez a légzéstechnika segíti az elme lecsendesítését, csakúgy, mint a tekintet vezetése (dristi). Mindezek beindítják az energia áramlását  a testben, terápiás hatásúak a belső szervekre is. Ezért is nevezik az asthanga jóga első sorozatát Yoga chikitsanak, azaz jóga terápiának.

Ezt a rendszert  Krishnamacharya, a legendás tanár tanította, akinek későbbi tanítványa, K Pattabhi Jois folytatta az Asthanga jóga tradíció átadásá a nyugati világban. Napjainkban az egész világon mindenfelé, kis- és nagyvárosokban egyaránt találkozhatunk ashtanga tanítással, de a biztonságos gyakorláshoz szükséges alapismereteket mindenképpen jól képzett tanárok figyelmes vezetése mellett kell tanulni.

Az ashtanga jóga kiváló módszer azok számára, akik szeretik a kihívásokat és keményen, elkötelezetten szeretnének gyakorolni.

Tedd próbára magad!
Szeretettel várlak „Ashtanga óra kezdőknek” óráimra:
Kálmán Kati
Ashtanga és hatha jóga oktató