Blog

Immunrendszer erősítés? A mozgásról se feledkezz meg!

Írta: Sztrakay Miléna
Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy miként tudod kicsit felturbózni az immunrendszeredet ebben hideg, téli időszakban.

6+1 tipp, hogyan erősítsd immunrendszeredet:

  1. Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás.
    A bélflóra képes megküzdeni a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben, és mindezek mellett számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is termel.
     
  2. Rendszeres mozgás, de kerüld a túledzést, kimerülést!

A mozgás annyi előnnyel jár, hogy ha az orvosok receptre tudnák felírni, nem ismernénk rá a világra, amelyben élünk - olvasható egy angol tanulmányban, amely a napi testgyakorlás előnyeit összegzi.
A kutatások jelentős része alátámasztja, hogy a rendszeres, mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás véd egyes betegségek ellen, különösen a felső légutakat érintő (pl. megfázás) megbetegedésektől.

A testmozgás fokozza a makrofágok termelését. A makrofágok azok a sejtek, melyek megtámadják a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozókat.

Fontos, hogy rendszeresen eddz. Tervezz legalább fél órát hetente háromszor, vagy hetente kétszer egy órát.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint érdemes hetente legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású aerob mozgásformát beiktatni, de a heti 300 perc lenne a legideálisabb. Ebbe beleszámítható az is, ha hetente ötször egy órát sétálsz, kerékpározol, kertészkedsz

  1. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

A megfelelő alvás rendkívül fontos egészségünk szempontjából, mivel azok, akik keveset alszanak, hajlamosabbak a fertőzésekre.
Fontos, hogy eleget aludj nemcsak hétvégén, hanem a hét folyamán is.
Átlagosan egy éjszaka hat-nyolc órát kellene aludnunk.
Megfelelő mennyiségű és minőségű alvást követő reggel garantáltan frissnek és nyugodtnak fogod érezni magadat.

  1. Szauna

Ősszel és télen a szaunában a meleg levegő nemcsak a lelkünknek jó, hanem a rendszeres szaunalátogatás erősíti immunrendszerünket is.

  1. Stressz csökkentése

A stressz az egyik fő tényező, amely gyengítheti az immunrendszert.
Természetesen a stressz csökkentését könnyebb javasolni, mint megvalósítani, hiszen a stresszt okozó hatások gyakran rajtunk kívűl álló tényezők, de sokat segíthetünk a saját attitűdünk és gondolataink „átformálásával”, hogy minél jobban tudjuk kompenzálni az elkerülhetetlen stresszt.

Itt ismét meg kell említeni, hogy a mozgás kitűnő stresszlevezető tevékenység. Próbáld ki, hogy mennyire másként fogod magadat érezni egy 1 órás, bármilyen fizikai aktivitás elvégzését követően! A mozgást követően egészen máshogyan fogsz tekinteni a feladatokra, problémákra, mint az edzés előtt.

  1. Figyelj a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre! 

A legfontosabb immunerősítő vitaminok és ásványi anyagok közés tartozik többek között a B-, a C-, D-, az E-vitamin, a szelén, cink és az Omega 3.

+1 tipp: Legyél sokat friss levegőn! Élj aktívan, mozogj rendszeresen!

Lehetőleg olyan mozgástevékenységet válassz, amelyet szívesen végzel rendszeresen, mert hosszú távon csak azt a mozgásformát tudjuk rendszeresen beiktatni mindennapjainkba, amelyet szívesen végzünk.

Stúdiónkban, hétfőtől szombatig számtalan, számtalan, különböző típusú mozgásformát találsz, amelyek között biztosan találsz olyat, amit szívesen folytatnál rendszeresen (jóga, Pilates, gerinctréning, Triplex, Aviva, stb.)

Missziónk: csak olyan mozgásformát és óratípust teszünk az órarendünkbe, amelyek valóban jót tesznek testileg is és lelkileg is.

Kattints erre a linkre és böngészd át órarendünket.

Neked csupán azt kell eldöntened, hogy a nap melyik részében tudsz időt szakítani önmagadra.

Ha ez megvan, akkor regisztrálj ezen a linken az általad kiválasztott órára és engedd, hogy a dolgok maguktól megtörténjenek.

Valamint szeretettel várunk január végi és februári workshopjainkra és tanfolyamainkra is. 

Miléna, Sanyi és a NemcsakJóga Mozgásstúdió csapata