Blog

Jóga vagy Pilates? Az örök kérdés...

Írta: Sztrakay Miléna
Miért válaszd a jógát? Miért válaszd a Pilates-t?
Sokan nagyon hasonlónak tartják a két mozgásformát, pedig nagyon különböző rendszerekről van szó mind a gyakorlatokat, mind a szellemiségüket tekintve. A hasonlóság közöttük „csupán” az, hogy mindkét mozgásformában nagy hangsúlyt kapnak a légzéssel összekötött „gyakorlatok”, ill. kortól, nemtől függetlenül bárki végezheti.

JÓGA

A jóga egy kb. hatezer ezer éves, Indiából származó filozófiai rendszer, amely „nem elméleti tanítás, hanem élő gyakorlat”.

A jóga mai napig is tartó töretlen népszerűségének oka talán az, hogy a jóga ászanái (testgyakorlatai) valóban nagyon jótékony hatásúak testünkre. Ha csak fizikai hatásait nézzük, a jóga gyakorlatai (ászanái) valóban „Megerősítik, megedzik a testet, helyreállítják működésének egyensúlyát, megszabadítanak a betegségektől. Statikusan kitartott pozíciói és sajátos dinamikus gyakorlatai révén olyan állapotot hoz létre a szervekben és az izmokban, melyek hatására javul a szervek működése, vérkeringése és fokozatosan kialakul az a természetes állapot, amelyet egészségnek nevezünk. Tetterő és vitalitás jellemzi a jógát helyesen gyakorlókat. Az ászanák nemcsak a test tökéletesítésének eszközei, hanem általuk kezdődik el a figyelem összpontosításának fejlesztése, a tudat fegyelmezésének lassú tanulása. Kulcsszó a tudatosság. Ahogy megtanuljuk megérezni azt, hogy a különböző gyakorlatok során pontosan mi történik a testünkben, lassan érzékennyé válunk arra is, hogy észrevegyük a finomabb dolgokat, gondolataink és érzelmeink világában.” Forrás: BEVEZETÉS A JÓGÁBA, a Jóga Alaptanfolyam jegyzete, Bálint János, 2012

Számtalanszor halljuk, hogy „nem vagyok elég hajlékony”, ami azért téves gondolat, mert a jóga nem arról szól, hogy a különböző, kitekert, kicsavart, vagy akrobatikus mozdulatokat kellene végezni. Sokkal fontosabb az, hogy amikor bármelyik gyakorlatát végzed, akkor arra figyelj, hogy mi történik Benned, milyen testérzeteket tapasztalsz, miközben figyeled a határaidat. „A jóga szerint a test eszközül is szolgál a szellem fejlődéséhez…. Mert test és tudat szorosan összefügg, ahogy a test hat az elmére úgy a tudat is hat a testre. A testtartás és a lélek szilárdsága jó alapot szolgáltat a rezdüléstelen elme eléréséhez.” Forrás: BEVEZETÉS A JÓGÁBA, a Jóga Alaptanfolyam jegyzete, Bálint János, 2012 A jógának ez az egyik legfontosabb célja: gondolataink és az elménk elcsendesítése, ami talán elsőre könnyűnek tűnhet, de egyáltalán nem az, nagyon sok gyakorlást igényel. Az elcsendesett állapot pedig közelebb visz a belső békéd eléréséhez és segít elindulni az önmegismeréshez vezető, hosszú úton.

PILATES:

A Pilates egy kíméletes, de elképesztően hatékony mozgásforma, amit a német származású Joseph Pilates saját maga számára dolgozott ki, hogy asztmáját, angolkorból származó és ízületi fájdalmait csillapítani tudja, és teljes értékűen sportolhasson.

A mai ember számára a Pilates gyakorlása egy ajándék lehet, melynek segítségével fel tudja venni a harcot a stressz és a gerincbetegségek ellen. A Pilates amellett, hogy 60 perc alatt átmozgatja az egész testet, mobilizál elfeledett derék-, hát- és hasizmokat, megtanít minket testünk ismeretére, így fel fogjuk ismerni a helytelen testtartást és tudunk rajta javítani.

A gyakorlatokat elsősorban saját testsúllyal végezzük, melyek az izmokat nyújtják és erősítik is, és nem terhelik meg az ízületeket. Gyakran alkalmazzák gyógytorna mellett is, rehabilitációs céllal is, más sportokat kiegészítve, vagy csak önmagában, alakformáló hatással. A pilates egy olyan edzés forma, amely a test egyenletes erősítésére, az állóképességet javítására fókuszál. Kb. 500 egyszerű, ismétlődő gyakorlatok kombinációját használja a törzs mély izmainak erősítésére, hajlékonyság növelésére, valamint a testtartás és az egyensúly javítására is.

Tehát összességében akár a jógát, akár a Pilates-t választod, garantáltan jót teszel testi és lelki jól-létedért. Sőt! Mindkét mozgásforma gyakorlása eredményeként:

  • Jó hatással van az idegrendszerre, csökkenti a stresszt, tudatosabban leszünk képesek kezelni a stresszhelyzeteket.
  • Javítja a koordinációt, az egyensúlyt és testtartást.
  • Növeli az ízületek rugalmasságát.
  • Harmónikusan és egyenleletesen fejleszti izom erő nagyságát.
  • Fejleszti a testtudatosságot.
  • Jótékony hatású a szív és érrendszeri problémákra, javítja a keringést.
  • A gyakorlatoknak semmilyen káros hatása nincsen, mindenki a saját edzettségi állapotának megfelelően tudja a gyakorlatokat végezni.

Reméljük sikerült egy kis segítséget nyújtani a Pilates vagy Jóga kérdés eldöntésében. :)

Stúdiónkban, hétfőtől szombatig minden nap találsz Jóga és  Pilates órát is órarendünkben.

Neked csupán azt kell eldöntened, hogy melyik nap és a nap melyik részében tudsz időt szakítani önmagadra.

Ha ez megvan, akkor regisztrálj ezen a linken az általad kiválasztott órára és engedd, hogy a dolgok maguktól megtörténjenek. :-)

Szeretettel várunk stúdiónkba. :-)