Blog

Mozogj babával - babás jóga és alakformáló torna

Írta: Mónika
Jógázni, mozogni jó - miért hagynád abba a szülést követően? Ha korábban aktívan sportoltál vagy csak a terhességed alatt jógáztál, nem számít, nem kell lemondanod a mozgás öröméről a baba születését követően sem.

Bár az első hetek-hónapok valószínűleg egybefolynak és minden csak a babáról szól, azért előbb-utóbb mindenkinél elérkezik az  a nap, amikor felnéz, belenéz a tükörbe,  'jaj, ki ez a nő és milyen kövér' - sikítja és pánikba esik. Mozogni kéne, de mikor, ki fog vigyázni a babára addig és egyébként sincs el még nélküled egy-másfél órán keresztül. Ráadásul kicsit magányos is az ember lánya már otthon, jó lenne kimozdulni, közösségben lenni...(Emlékszem, az első babás tornaóra után - a babám talán 8 hónapos lehetett - úgy éreztem magam, mint akinek az életén friss szellő suhant át. Kellemesen sajgó végtagokkal indultam haza, a baba is elfáradt és elaludt a babakocsiban, én pedig lelkileg kisimultan-büszkén feszítettem, hogy végre tettem valamit a régi formám visszaszerzéséért. )

A baba-mama jóga kiváló lehetőséget teremt az anyukáknak a fizikai közérzetük javításához, célzott ászanákkal erősíti a törzs izomzatát, a terhesség és szülés által megviselt testet regenerálja.

Miközben az anyuka felfrissül és erősödik, bensőséges kapcsolatuk tovább erősödik a babával. A babákkal való közös játék és torna fejleszti a jobb-bal agyfélteke összehangolódását, pozitív hatással van az idegrendszer és az egyensúlyközpont fejlődésére.

Az órán, ha a baba igényli, nyugodtan lehet vele sétálgatni, ringatni, sőt még szoptatni is:) Az óra felépítése is alkalmazkodik a babákhoz, ha eljátszanak a szőnyegen, jógázunk az anyukákkal, ha figyelmet igényelnek, többet játszunk, vagy relaxálunk. Az órákon a ráhangolódást bemelegítés követi, majd különböző ászanákat gyakorolunk - közben igény szerint játék a babával-, végül rövid vezetett relaxációval zárjuk az órát.

Az alakformáló órán babavárás és a szülést követő speciális élethelyzethez illeszkedő gyakorlatokat végzünk. Az egész testet megdolgoztatjuk, fokozott figyelmet fordítva a törzs és a karok izomzatára, valamint az aerob állóképesség fejlesztésére, hiszen a szoptatás, a gyermekek emelgetése, cipelése extrém terhelést jelent az anyukák számára.

Ha még mindig nem tudod elképzelni, milyen is a babás jóga, ezt a nagyon aranyos videót ajánljuk, kattints ide.