Blog

NMPT - új sportút a gerinc és ízületi betegségek elkerülésében

Írta: www.gerinc.hu
MI AZ NMPT?
(NATURAL MOVEMENT PATTERN TRAINING) - Természetes mozgásminta tréning

Talán tapasztaltad már, hogy ma szinte "gerinbetegségjárvány" terjed.
Ha igen, akkor biztosan az is feltűnt, hogy akinek gerincprblémája volt, annak idővel gyakran alakul ki csípő, váll, térdízületi problémája is.
Nem véletlenül!

Ma egy gerincbeteg ember általában nagyon tipikus utat jár végig.

  • Már amikor 6-7 évesen iskolába kerül, az emberi test természetes működésével nem igazán kompatibilis, tartós ülő pozícióval keményen elkezd dolgozni a tartáshibáin. A feje előre helyeződik, és a görnyedő testtartás miatt pár jellemző lágyrész hamarosan zsugododni kezd a testén. 
  • Mivel a test kitér a megfelelő statikai helyeztből, egyre energiaigényesebb lesz "saját magát megtartania. (Egyre több nem elsősorban erre való izom fog dolgozni a test súlyvonalától egyre távolodó alkatrészeinek megtartásán.)
  • Mivel ezek az izmok "el vannak foglalva" a test egyensúlyának megtartásával, a rendes mozgásokban már nem, vagy nem pontosan úgy vesznek részt, ahogy a "gyári minta" szerint szükséges lenne. A fokozódó statikai terhelés, és az így "kieső" izomrostok növekvő száma miatt az idegrendszer "kénytelen a mozgások létrehozásához megtanulni" az izmokat más utakon, más sorrendben használni, mint ami ideális lenne.(ezt hívjuk kóros idegrendszeri mintának) 

Következmények:

  • romló tartás
  • fokozódó izommunka és energiaigány
  • előre helyezdő fej
  • ettől elmozduló súlyvonal
  • kiegyenesedő gerincgörbületek - törések az ívek helyén
  • ettől túlterhelődő csigolya közti ízületek
  • ettől reflexes izomvédekezések
  • ettől a feszülő izmok ellenpárjainak idegrendszeri gátlása
  • ettől egy dominóeffektusként a testen végigsöprő statikai változás
  • attől az ízületek túlterhelése
  • mindeközben az idegrendszer folyamatosan tanulja a testet az új izomminták mentén mozgatni és tartani. 
     

Az így megtanult rossz mozgásminták - mint egy hibás szoftver - ezáltal "testen belülről" lesznek az idő előtt kialakuló degenerációk jelentős okai, hiszen minél távolabb kerül a test a "gyári" ( szakszóval fiziológiás) mintától, annál nagyobb terhelést, nyíróerőket és kompressziókat gyakorol az ízületekre. A rossz minta maga évekig, évtizedekig nem okoz tünetet. A vendég sportol, mozog, jól érzi magát, de közben lassan de biztosan halad a degeneratív gerincbetegségek felé…

Pedig ha ezek a rossz minták időben korrigálásra kerülnének, akkor egy szakértő edző óriási erővel tudna tenni azért, hogy a "leendő beteg" sose váljon valódi gerincbeteggé...

A gond csak az, hogy az "erősítsük meg a törzsizmokat" típusú old school hozzáállás  ehhez nagyon nem elég! 

Aki már rendelkezik a rossz mintákkal, az döntően sport közben is azokat használja, így a bár teljesen jó szándékú erősítés is legtöbbször csak tovább erősíti a beégetett rossz programokat. A hatékony korrekcióhoz ennél sokkal komplexebb, az idegrendszer működését, a rossz mintákat futtató feltétlen reflexeket kiiktató speciális mozgásokra van szükség. ( kvázi a "szoftveres" hibával is foglalkozni kell...) 

NMPT - prevenció a mozgásminták szintjén...

Az NMPT korrekciós modulokat úgy állítottam össze, hogy az adott mozdulatban lehetetlenné teszik a hibás mintákért felelős feltétlen reflexek működését, így rákényszerítik az ideg-izom rendszert, hogy újramodellezze, újra feltanulja a helyes mintákat. 

Ezzel a rendszer pont azokat a test belsejéből eredő túlterheléseket oldja meg és programozza át, melyek a degeneratív folyamatok jó részét okozzák. Igy egy NMPT instruktor óriási preventív erővel fogja tudni megtartani az óráját. Persze ez a munka csak akkor tud hatékony lenni, ha a "hardver", a test ízületei, lágyrészei képesek felvenni az ideális helyzeteket. Ennek érdekében egy lényeglátó strechning és statikus erősítő sorozatot is tartalmaz az NMPT rendszere, hogy az "egyesítő" gyakorlatok a lehető leghamarabb hatékonyan gyakorolhatóvá válhassanak.


Mire jó az NMPT?

  • megelőzni a degenerartíg gerincbetegségeket ülő munkát végző embereknél.
  • korrigálni az idegrendszer rossz mozgásmintáit, ezzel elkerülni, hogy a gyógyult gerincbeteg embernek más ízületeiben, vagy más gerincszakaszain problémái adódjanak.
  • megelőzni olyan tüneteket és problémákat, mint a befagyott váll, tenisz és golfkönyök,gerinc és állkapocs ízületi eredetű fülzúgás, szédülés
  • javítani a testtartást, és megelőzni a mozgásrendszer öregedésének tulajdonított fájdalmakat.
  • csípőízületi és térdízületi kopás ellen - mert a miofasciális erővonalak balanszírozásával az ízületek terhelése optimalizálható

NMPT háttérelmélet videó

Mit tud egy NMPT instruktor?

Az NMPT instruktor folyamatosan figyeli a vendége testében futó "mátrixot". :)  Miközben mozogsz, látja a háttérben futó hibás mintákat, és folyamatosan futtatja azokat a korrekciós modulokat, melyek letiltják a kóros reflexeket és kijavítják a hibás működést. A vendégeik ezáltal egyre közelebb kerülnek a fiziológiás mintához - és egyre távolabb azoktól a degenratív betegségektől, melyek közel mindenkit érintenek.

Bene Máté Zoltán,porckorongsérv specialista gyógytornász - fizioterapeuta

  • kötelező szakmacsoportos képzések, gerinc témájú továbbképzések vezetője
  • gerincsérveseknek szóló internetes tanfolyamát 30.000 ember végezte el,
  • youtube csatornáját több, mint másfélmillió ember látta
  • több, mint kétezer jógaoktató végezte el az online, és több, mint ötszáz a már hírhedten gyakorlatias "gerincterápia" képzését. 

forrás: www.gerinc.hu

NMPT instruktorunk: Kovács Ilona jóga, pilates oktató és NMPT instruktor

A gyakorlatok hatékonyságát a rendkívül precíz  beállításokkal és pontos kivitelezéssel érjük el, egyéni és kis csoportos órákra regisztráció szükséges.

Egyéni  NMPT-re jelentkezni időpontegyeztetéssel  lehet az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Email:

Telefon: +36 20 982 6822
A tréning 60 perces . Ára: 8000 Ft

Csoportos óráink: Pilates + NMPT hétfő esténként 19h-20h időpontban.
Az órán való részvételhez is regisztráció szükséges.